Hyppää sisältöön

Merivoimien taistelukykyä kehitetään poikkeuksellisissa olosuhteissa

Merivoimat
19.5.2020 15.42
Tiedote

Merivoimien kevään 2020 pääsotaharjoitus, Meritaisteluharjoitus Lotta järjestetään 25.-.29.5. Saaristomerellä, Suomenlahdella, Pohjoisella Itämerellä sekä Uudenmaan rannikkoalueilla.

Harjoitus toteutetaan vallitsevista epidemiaolosuhteista huolimatta. Se on laivasto- ja rannikkojoukkojen taisteluteknisen ja -taktisen tason harjoitus, joka koronaviruksen aiheuttamista olosuhteista ja rajoituksista johtuen toteutetaan osaharjoituksina. 

Koronaviruksesta johtuen Puolustusvoimien harjoitustoimintaa on uudelleen organisoitu laajasti ja myös Merivoimissa toimintaa on sopeutettu. Meritaisteluharjoituksessa osallistuvat joukot ja alukset pidetään toisistaan erillään, mutta tavoite on yhteinen.

- On tärkeää huomata, että pystymme edelleen harjoittelemaan yhteistoimintaa ja pitämään sitä kautta yllä korkeaa suorituskykyä sekä valmiuttamme, harjoituksen johtaja, kommodori Misa Kangaste toteaa.

- Vallitsevista olosuhteista johtuen jo harjoituksen sopeutettu valmistelu ja sen onnistuminen ovat erinomaisia osoituksia kyvystämme sopeutua Merivoimien ydintehtävän toteuttamiseen olosuhteista riippumatta.

Harjoituksen tavoitteena on kehittää kykyä toteuttaa merellisiä yhteisoperaatioita yksikkö- ja esikuntatasoilla kaikilla merisodankäynnin osa-alueilla. Harjoituksen aikana toteutetaan muun muassa merivalvontaa, merimiinoittamista, hyökkäyksen torjuntaa, ohjustulenkäytön harjoittelua ja sukellusveneen torjuntaa sekä laivaston ja rannikkojoukkojen operaatioita rannikon vaativissa olosuhteissa.

Merivoimien esikunnan johtamaan harjoitukseen osallistuvat kaikki Merivoimien joukko-osastot sekä joukkoja Porin prikaatista. Harjoituksessa on mukana reilut 1100 sotilasta, noin 10 pinta-alusta ja mm. lennokkikalustoa.