Hyppää sisältöön

Merivoimat harjoitteli sukellusveneentorjuntaa ruotsalaisen sukellusveneen kanssa

Merivoimat
Julkaisuajankohta 22.4.2022 10.00
Tiedote

Suomen ja Ruotsin merivoimat toteuttivat tällä viikolla yhteisen sukellusveneentorjuntaharjoituksen Suomenlahdella. Harjoitukseen osallistuivat Hamina-luokan ohjusveneet Hamina ja Tornio, monitoimialus Louhi sekä Rajavartiolaitoksen partiovene. Ruotsista harjoitukseen osallistui Gotland-luokan sukellusvene HSWMS Uppland. 

Sukellusveneentorjuntaa harjoiteltiin Ruotsin ja Suomen välisen FISE-yhteistyön CBT (Cross Border training) -harjoituksessa, joka palvelee kansainvälisen yhteensopivuuden kehittämistä, sukellusveneentorjuntakyvyn harjoittelua sekä kehittää henkilöstön osaamista.  

- Harjoitus on osa tiivistä yhteistoimintaa Ruotsin kanssa. Kansainväliseen harjoitustoimintaan osallistuminen on tärkeää, sillä se osoittaa, ylläpitää ja kehittää meidän kansallista puolustustamme, kertoo harjoituksen johtaja, komentaja Toni Joutsia.

Puolustusselonteon (2021) mukaan Suomelle erityisen tärkeitä ovat sellaiset kansainväliset harjoitukset, joita ei voida tai joita ei ole tarkoituksenmukaista järjestää itse, sekä harjoitukset, jotka sisältävät Suomelta puuttuvia suorituskykyjä.

- Sukellusveneentorjunnan lisäksi tällä viikolla harjoitellaan isäntämaatuen antamista, kun HSWMS Uppland kiinnittyi monitoimialus Louhen kylkeen huoltoa ja täydennyksiä varten Hangossa tänä aamuna, Joutsia lisää.

Harjoitukseen osallistuvat Hamina-luokan ohjusveneet ovat läpikäyneet peruskorjauksen, joka on parantanut erityisesti alusten vedenalaisen sodankäynnin kykyä mm. torpedoiden ja syvyytettävän kaikuluotainjärjestelmän (VDS - Variable Depth Sonar) avulla, mutta myös ilmatorjunta- sekä pintatorjuntakyvyillä.