Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Merivoimat

Merivoimat ampui ensimmäisen torpedon Hamina-luokan ohjusveneeltä

Merivoimat 19.8.2020 14.49

Merivoimat ampui keskiviikkona 19.8. ensimmäisen torpedoammunnan Ruotsin puolustusmateriaalilaitokselta (FMV, Försvarets Materialverk) lainatulla TP45 -torpedolla Saaristomerellä.

Ammunnan toteutti ohjusvene Tornio. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Hamina-luokan ohjusveneeltä laukaistaan torpedo ja vuosikymmeniin ensimmäinen kerta, kun Merivoimat käyttää torpedoaseistusta.

- Ammunnan myötä todennettiin TP45 -torpedojärjestelmän suorituskyky osana Hamina-luokan ohjusveneiden mittavaa peruskorjausta. Nyt testattu aseistus parantaa merkittävästi Merivoimien sukellusveneentorjunnan kykyä ja se kehittyy entisestään saadessamme uuden TP47:n käyttöömme muutaman vuoden kuluttua, Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jori Harju toteaa.

- Vaikuttamiskyky pinnan alle on olennainen osa nykyajan merioperaatioita ja tämän hankkeen valmistumisen myötä Merivoimien iskukyky ulottuu ilmaan, pinnan päälle ja pinnan alle, Harju lisää.

Moderni torpedojärjestelmä soveltuu Itämerelle

Merivoimat on tilannut Saabilta torpedojen ja niihin liittyvän taistelujärjestelmän toimitukset Hamina-luokan ohjusveneille ja tuleville Pohjanmaa-luokan korveteille. Nyt käytetyn TP45-järjestelmän seuraaja, Saab Lightweight Torpedo (TP47) tullaan asentamaan kyseisiin alusluokkiin.

TP47 on erityisesti rannikkovesien sukellusvenetorjuntaan tarkoitettu kevyt torpedo. Torpedo on tehokas myös syvissä vesissä ja pinta-aluksia vastaan. Monipuolisten ominaisuuksien vuoksi se soveltuu erinomaisesti Itämeren ja Suomen rannikoiden merelliseen toimintaympäristöön ja se edustaa alansa moderneinta teknologiaa vedenalaisessa sodankäynnissä.

TP47 -torpedojärjestelmä otetaan palveluskäyttöön vuonna 2023 ja siihen asti käytössä on TP45-järjestelmä. Torpedo -hanke on käytännönläheinen osoitus Suomen ja Ruotsin välisen materiaali- ja koulutusyhteistyön toimivuudesta.

Traficom ja Rajavartiolaitos tukivat torpedon ampumaharjoitusta eristämällä alueen vesiliikenteen ammuntojen ajaksi.

Ohjusvene Tornio ampuu torpedon Saaristomerellä. Kuva: Samuli Haapala / Puolustusvoimat