Hyppää sisältöön

Meritaisteluharjoitus päättyy - Varusmieskoulutus koronarajoitteista huolimatta tavoitteisiin

Merivoimat
28.5.2020 17.00
Tiedote

Meritaisteluharjoitus Lotta 20 on päättymässä. Harjoitukseen osallistuneet alukset päättävät harjoituksensa ja joukot palaavat kotivaruskuntiinsa perjantain 29.5. aikana. Uudenmaan prikaatin ajoneuvo-osastot, yhteensä noin 30 ajoneuvoa, liikkuvat VT25:lla välillä Syndalen-Dragsvik klo 11-16. välisenä aikana.

Merivoimien harjoitustoimintaa on kevään aikana uudelleenorganisoitu mittavasti koronaepidemiasta johtuen ja joukko-osastot ovat lähinnä harjoitelleet omina osastoinaan. Kattavamman meritaisteluharjoituksen järjestäminen tämän kevään aikana Merivoimien esikunnan johtamana nähtiin kuitenkin tarpeellisena. Sen avulla kehitettiin valmiutta ja mitattiin mm., miten epidemian vastaiset toimenpiteet, kuten varusmiesten 2+2+2 -osastojako, ovat vaikuttaneet varusmiesten koulutustasoon.

Harjoituksessa torjuttiin mereltä tulevaa hyökkäystä sekä toteutettiin merioperaatioita laivasto- ja rannikkojoukoilla yhdessä muiden puolustushaarojen kanssa . 

- Harjoituksen onnistunut läpivienti ja siinä tehty arviointi vahvistivat käsityksemme siitä, että koronaepidemiaan liittyneet toimenpiteet on toistaiseksi suunniteltu riittäviksi ja toteutettu oikea-aikaisesti. Varusmiesten koulutus on kyetty viemään läpi niin, että osaamistavoitteista ei ole merkittävästi tarvinnut tinkiä. 

- Joukot suoriutuivat harjoituksen tehtävistään hyvin, harjoituksen johtaja, kommodori Misa Kangaste kehuu.

Merivoimat valmistautuu jatkamaan sopeutettua harjoitustoimintaa tulevana kesänä ja syksyllä tilanteen vaatimalla tavalla. Valmius alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen säilytetään kaikissa olosuhteissa.  Myös valmistelut heinäkuun varusmiessaapumiserän vastaanottamiseksi erityisjärjestelyin ovat käynnissä.