Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Merivoimat

Meripuolustus vahvasti mukana Puolustusvoimien pääsotaharjoituksessa

Merivoimat 21.11.2019 15.41
Tiedote

Kaakko 19 on Puolustusvoimien vuoden pääsotaharjoitus, johon osallistuu joukkoja ja henkilöstöä Pääesikunnasta sekä Pääesikunnan alaisista laitoksista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, kaikista puolustushaaroista ja Rajavartiolaitoksesta. Merivoimien joukot osallistuvat Kaakko 19 -harjoitukseen 25.11.-2.12.2019. Harjoituksen päätyttyä huoltotoimet jatkuvat 4.12. asti.

Merivoimien joukkojen ja alusten yhteinen tehtävä liittyy merellisen hyökkäyksen torjuntaan samalla kun merivoimat vastaa rannikon puolustuksesta. Harjoitustoiminta keskittyy rannikkojoukkojen osalta Etelä- ja Kaakkois-Suomen rannikkoalueille (Upinniemi-Kotka-Hamina) sekä laivastojoukkojen osalta Saaristomerelle ja Suomenlahdelle. Laivastojoukot harjoittelevat omia operatiivisia tehtäviään, kuten merimiinoittamista, ohjustulenkäyttöä, miinanetsintää ja meriliikenteen suojaamista.

Harjoitus kehittää meripuolustuksen toimeenpanokykyä ja valmiutta erityisesti Itäisellä Suomenlahdella.

- Rannikko- ja laivastojoukkojen välisen tiiviin yhteistyön lisäksi teemme harjoituksessa jatkuvaa yhteistyötä muiden puolustushaarojen ja Rajavartiolaitoksen kanssa. Harjoitus tarjoaa erinomaisen haasteen joulukuussa kotiutuville varusmiehille ja parantaa samalla Itäisen Suomenlahden operaatioalueen tuntemusta, mikä on tärkeää kehitettäessä yleistä valmiutta, Merivoimien operaatiopäällikkö, kommodori Veli-Petteri Valkamo toteaa.
 
Merivoimista harjoitukseen osallistuu laivasto- ja rannikkojoukkoja kaikista Merivoimien joukko-osastoista. Harjoitukseen osallistuu merivoimista 10 taistelualusta, tukialuksia, komentoveneitä sekä mm. rannikkotykistöä ja meritorjuntaohjuspatteri. Rannikkotykistö ampuu harjoituksen aikana Rankin linnakkeelta, Kotkan edustalta 27.11.-1.12. välisenä aikana. Ammunnasta aiheutuu melua.