Hyppää sisältöön

Kansainvälistä miinantorjuntaa Saaristomerellä

Rannikkolaivasto
27.4.2020 12.04
Tiedote
Naton miinantorjunta-alusosasto merellä.

Rannikkolaivasto järjestää Saaristomerellä miinantorjunnan koulutustapahtuman 27. - 28.4.2020, jonka osallistujat tulevat 4. Miinantorjuntalaivueesta ja Naton miinantorjunta-alusosastosta Standing NATO Mine Countermeasures Group 1.

Kansainvälinen miinantorjunnan koulutustapahtuma on mahdollista järjestää merellä, koska toiminta tapahtuu aluksilta, joiden henkilöstö ei ole lähikontaktissa keskenään. Koulutustapahtumaan ei sisälly Naton alusten satamavierailua Suomessa.

- Koulutustapahtuma koostuu osaharjoituksista, jotka painottuvat miinantorjunnan lisäksi merimiestaitoon ja rannikkomerenkulkuun. Osaharjoitukset on suunniteltu koronavirustilanteen aiheuttamat rajoitukset huomioiden niin, ettei lähikontakteja miehistöjen välillä synny, kertoo 4. Miinantorjuntalaivueen komentaja, komentaja Juhani Lehtimäki Rannikkolaivastosta.

Kaikkien muiden Puolustusvoimien harjoitusten tapaan myös tämän tapahtuman toteuttamista harkittiin riskiarvioon perustuen koronaviruspandemian takia.

- On hyvä, että saamme toteutettua tämän tapahtuman, joka on meille tärkeää valmistautumista myöhemmin tänä vuonna toteutettavaa yhteisharjoittelujaksoa varten Naton miinantorjunta-alusosaston kanssa, Lehtimäki jatkaa.

Yhteistoiminta Naton miinantorjunta-alusosaston kanssa perustuu Katanpää-luokan miinantorjunta-alusten sijoittamiseen Naton nopean toiminnan joukkojen täydentävän toiminnan joukkopooliin vuodeksi 2020.

Suomesta tämän viikon harjoitukseen osallistuvat Katanpää-luokan miinantorjunta-alus Purunpää ja johtoporras 4. Miinantorjuntalaivueesta. Naton miinantorjunta-alusosastoon kuuluvista aluksista tapahtumaan osallistuvat saksalainen johtoalus FGS Donau, hollantilainen miinanetsijä HNLMS Willemstad ja norjalainen miinanraivaaja HNOMS Otra.

- Suomi on yksi Naton läheisimpiä kumppaneita, ja yhteisenä tavoitteena meillä on alueellinen vakaus ja turvallisuus Itämerellä. Olemme kiitollisia siitä, että saamme tilaisuuden kouluttaa, harjoitella ja toimia yhdessä Suomen Merivoimien kanssa, sanoo Naton miinantorjunta-alusosaston komentaja, komentaja Henning Knudsen-Hauge.

Tapahtuman johtaa komentaja Juhani Lehtimäki. Naton osaston vanhimpana toimii osaston komentaja, komentaja Henning Knudsen-Hauge. Koulutustapahtuma on hyväksytty puolustusministeriössä Puolustusvoimien vuoden 2020 kansainväliseksi harjoitukseksi.