Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Merivoimat

Hamina-luokan ensimmäisen peruskorjatun ohjusveneen merikokeet alkavat

Merivoimat 7.10.2019 15.09
Tiedote

Merivoimien Hamina-luokan ohjusveneiden peruskorjaushankkeen ensimmäinen uudistettava alus on valmiina merikokeita varten. Ohjusvene Tornion merivastaanottokokeet järjestetään loppuvuodesta 2019.

Hamina-luokan peruskorjaushanke on tärkeä osa merivoimien taistelukyvyn säilyttämistä tulevina vuosina. Pohjanmaa-luokan alusten ohella ne muodostavat Merivoimien merellisen operaatiokyvyn rungon 2030-luvulla. Peruskorjaus parantaa ensivaiheessa erityisesti alusten vedenalaisen sodankäynnin kykyä mm. torpedoiden ja syvyytettävän kaikuluotainjärjestelmän (VDS - Variable depth sonar) avulla, mutta myöhemmin myös ilmatorjunta- sekä pintatorjuntakyvyillä. Hankkeen myötä syntyvät merivoimien toistaiseksi iskukykyisimmät alukset.

Peruskorjaushanke on toteutettu vahvasti verkottuneella toimintatavalla ja kumppanuuksia hyödyntämällä. Merivoimat on hyödyntänyt hanketoiminnassa merkittävän määrän sekä kaupallisia kumppanuuksia, että erityisesti torpedojärjestelmään liittyvää materiaaliyhteistyötä Ruotsin kanssa.

Ensimmäisen peruskorjatun aluksen, ohjusvene Tornion peruskorjaustyöt alkoivat alkuvuodesta 2018. Hankkeessa peruskorjataan yhteensä neljä ohjusvenettä ja sen tuottamat uudet kyvyt ovat kokonaisuudessaan Merivoimien käytössä vuoden 2021 aikana.