Hyppää sisältöön

Hamina-luokan alusten modernisointi lisää merellistä iskukykyä

Merivoimat
Julkaisuajankohta 12.12.2023 9.06
Tiedote

Neljän Hamina-luokan ohjusveneen (Hamina, Tornio, Hanko ja Pori) modernisointi on valmistunut ja alukset ovat Merivoimien operatiivisessa käytössä. Ohjusveneiden elinkaaripäivitys toteutettiin vuosina 2018–2023. Hankkeen päätoimittajana on toiminut suomalainen Patria ja hankkeen luovutusjuhlallisuuksia vietetään tänään 12.12. Turussa.

Peruskorjauksella varmistettiin Merivoimien valmiuden jatkuvuus 2020-luvulla Rauma-luokan ohjusveneiden luopumisen ja Pohjanmaa-luokan korvettien käyttöönoton välisenä aikana. Hankkeen päämääränä on ollut jatkaa Hamina-luokan alusten käyttöikää 2030-luvulle saakka.

Teknologian nopea kehitys ja muuttuvat uhkat edellyttävät taistelualusten jatkuvaa yläpitoa ja peruskorjauksen noin 10-15 vuoden välein. Elinkaaripäivityksellä turvataan Merivoimien taistelualuskaluston kyky merellisten hyökkäysten torjuntaan, meriyhteyksien suojaamiseen sekä alueelliseen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen.

Päivitetyt Hamina-luokan ohjusveneet ovat kokoluokassaan erittäin kattavasti varusteltuja ja suorituskykyisiä. Alukset kykenevät valvomaan ja torjumaan ilma-, pinta- ja vedenalaisia uhkia.

Hankkeessa aluksiin integroitiin uusi pintatorjuntaohjusjärjestelmä ja parannettiin alusluokan ilma- ja lähipuolustuskykyä.  Alusten taistelujärjestelmät uusittiin ja operointiaikaa merellä lisättiin laivateknisellä peruskorjauksella. Lisäksi aluksille rakennettiin uusi kyky vedenalaisen toimintaan TP47-kevyttorpedon ja syvyytettävän kaikumittaimen (VDS) osalta.

Neljä modernisoitua Hamina-luokan ohjusvenettä.

Neljä modernisoitua Hamina-luokan ohjusvenettä.

´