Hyppää sisältöön

Vahvaa yhteistyötä pilvistä pintaan

Merivoimat
Julkaisuajankohta 27.10.2018 17.31
Tiedote

Merivoimien johtama Northern Coasts 18 -harjoitus järjestetään 25.10.-8.11 Suomessa. Harjoitukseen osallistuu noin 4000 sotilasta ja kymmeniä pinta- sekä ilma-aluksia. Suomalaisten osalta kansainvälinen harjoitus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden harjoitella laajemmilla joukkokokonaisuuksilla ja suorituskyvyillä kotimaassa. Yksi tärkeä harjoituskohde on ilma -ja merisuorituskykyjen yhteiskäyttö.

Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu noin 40 henkilöä, kaksi Hornetia, kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta, kaksi Pilatus PC-12 -yhteyskonetta ja yksi Learjet 35 A/S. Maavoimista mukana on kaksi NH90 -helikopteria, MD500 -helikopteri sekä lennokkikalustoa. Rajavartiolaitoksen kalustosta mukana on Dornier DO-228 - valvontakone.

Kansainvälistä väriä harjoituksen taivaalle tuo mm. Yhdysvaltain laivaston P-8 Poseidon - merivalvontakone ja lisäksi mukana on yhtenä päivänä myös Saksan ilmavoimien Eurofighter Typhoon -hävittäjä Viron Ämarin tukikohdasta.

Poseidonille aurinkoinen vastaanotto

Amerikkalaisten P-8 kone laskeutui torstai-iltapäivänä harmaan usvaiselle Turun lentokentälle suoraan Sisiliasta. Tervetulotoivotusten aikana taivas aukeni, ja kone kylpi aurinkoisessa syyssäässä. Koneen kapteeni, komentajakapteeni Garcia odottaa harjoitusta mielenkiinnolla.

"Tavoitteena on harjoitella yhteistoimintakykyä ja työskentelyä yhdessä eri maiden joukkojen kanssa. Olemme ensimmäistä kertaa Suomessa, joten odotan innolla myös tutustumista maahan.", Garcia summaa ensi tunnelmiaan lentokentällä.

18-henkinen miehistö osallistuu harjoitukseen marraskuuta seitsemänteen asti.

Merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus toivotti ilma-aluksen miehistöineen tervetulleeksi harjoitukseen ja tutustui koneen toimintaan sisältä.

"Kone on laitteistoltaan ja sisällöltään hyvin mielenkiintoinen ja sopii hyvin sen suorittamiin haastaviin tehtäviin."

Komentajan mukaan harjoituksen alkuvaiheessa kaikki näyttää hyvältä, ja hän odottaa pariviikkoisen rupeaman sujuvan turvallisesti ja ammattitaitoisesti. Ainoastaan vaihteleva sää voi aiheuttaa haasteita. Mikä olisi komentajan mielestä ihanteellinen sää?

"Kohtuullisen rauhallista merenkäyntiä, tällainen keli kuin nyt on", hymähtää Taipalus viitaten lentokentällä tutustumisen aikana kirkastuneeseen auringonpaisteeseen.

NOCO18-harjoituksen lentotoiminta suuntautuu viikolla 44 Perämerelle, viikolla 45 Turun ja Hangon edustalle. NOCO18-harjoitukseen osallistuvat ilma-alukset tukeutuvat Suomessa Turkuun, Pirkkalaan ja Rissalaan. Satakunnan lennosto toteuttaa lentotoiminnan Turussa tarvitsemat tukipalvelut.

´