Hyppää sisältöön

Telakka valmistautuu Pohjanmaa-luokkaan: "Sotalaiva on taisteluväline ja erittäin kompakti kokonaisuus”

Merivoimat
Julkaisuajankohta 18.9.2020 10.55

Merivoimien Pohjanmaa-luokan alushanke etenee. Vuosi sitten allekirjoitetut hankintasopimukset loivat vakaan pohjan hankkeelle ja valmistelutyötä tehdään tällä hetkellä lähinnä suunnittelupöydällä. Hanke varmistaa Merivoimien merellisen suorituskyvyn pitkälle tuleviksi vuosikymmeniksi, mutta vielä menee hetki ennen kuin ensimmäiset Pohjanmaa -luokan teräslohkot koskettavat vettä.

Alusten fyysinen teräksenleikkaus- ja hitsaaminen ovat suunnitellut aloitettavaksi Raumalla vuonna 2022. Rauman telakan näkökulmasta edessä on kiinnostava ja uudenlainen haaste. Modernit sotalaivat poikkeavat telakan perinteisimmistä laivahankkeista, kuten matkustaja-autolautoista monilta osin. Puolustusvoimille toteutettava projekti vaatii luonteensa vuoksi myös normaalia tiukempia turvajärjestelyjä. 

Alukset on tarkoitus rakentaa katoksen alla, minkä vuoksi telakalla suunnitellaan parhaillaan tarvittavia halli-investointeja tämän rakentamistavan toteuttamiseksi.

Pitkät laivanrakennusperinteet Raumalla omaava telakka ottaa uuden aluevaltauksen, kun se aloittaa haastavan sotalaivaprojektin käytännön työt. Rauma Marine Constructionin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa kuvailee edessä olevaa projektia: 

- Sotalaiva on taisteluväline ja siinä mielessä hyvin erilainen kuin matkustaja-autolautta. Toisin kuin matkustaja-autolautoissa, sotalaivoissa ei ole yleisiä isoja tiloja ihmisille ja tavaroille. Sotalaiva on erittäin kompakti kokonaisuus, millä tarkoitetaan sitä, että käytettävissä olevaan tilaan on mahduttava maksimaalinen määrä laitteita, järjestelmiä ja ihmisiä. 
 
Rakentamisen pitää tapahtua hyvin tiukasti päätetyssä järjestyksessä. Tältä osin aluksen valmistuksen etukäteissuunnittelu on rakentamisen osalta äärimmäisen tärkeä.
 
Alusluokalle hankitaan Merivoimien ja osin Puolustusvoimienkin mittakaavassa poikkeuksellisen tehokas ja monipuolinen taistelujärjestelmä, eli taistelunjohtojärjestelmä, sensorit ja asejärjestelmät. Vastaavaa miinoitus- ja jäissäkulkukykyistä alusluokkaa ei ole rakenteilla muualla.

- Merivoimien ja Rauman telakan yhteistyö on ollut kautta historian erinomaista ja yhteistyö on edelleen saumatonta. Laivue 2020-projektin päätöksentekoon liittyi ja liittyy paljon eri vaiheita. Erilaisen rakentamismallin johdosta, jossa mukana on Puolustusvoimien Logistiikkalaitos ja taistelujärjestelmän toimittaja Saab, projektin yhteistyö vaatii jatkuvaa kolmikantayhteistyötä hankkeen toteutuksessa, Heinimaa lisää.

Pohjanmaa-luokan korvetti mallinnettuna museolaiva Suomen Joutsenen viereen Turussa.

Pohjanmaa-luokan korvetti mallinnettuna museofregatti Suomen Joutsenen viereen Turussa.

´