Osiot
Valikko
Merivoimat

Pohjanmaa-luokan suorituskyvyn rakentaminen edistyy

Merivoimat 21.2.2019 14.37
Uutinen

Puolustusministeri Jussi Niinistön 21. helmikuuta 2019 tekemän hankintapäätöksen myötä Pohjanmaa-luokan korvettien ilmatorjuntakyky on varmistettu.

Merivoimien komentaja lippueamiraali Jori Harju on tyytyväinen hankinnan kautta saavutettavaan suorituskykyyn ja toteaa ITO20-järjestelmän tuovan merkittävää lisäarvoa puolustusjärjestelmän ilmatorjuntakykyyn.

Aluksiin hankittava ITO20-järjestelmä on tärkein osa alusten omasuojaa ja kohteiden suojaamiseen tarvittavaa kykyä. Kaikki Pohjanmaa-luokan alukset varustetaan ITO20-järjestelmällä, jonka avulla Merivoimien alusten ilmatorjunnan kantama kasvaa 12 kilometristä aina 50 kilometriin saakka. ITO20-järjestelmä integroidaan Pohjanmaa-luokan korvettien taistelunjohtojärjestelmään, jonka kautta ESSM-ohjuksille välitetään niiden tarvitsemat laukaisu- ja ohjaustiedot. ITO20-järjestelmä liitetään myös osaksi valtakunnallista ilmapuolustusta, mikä lisää koko puolustusjärjestelmän kyvykkyyttä ilmamaalien torjumiseen.

ITO20-järjestelmän ydin on ESSM-ohjus (Evolved Sea Sparrow). ESSM-ohjus on ensisijaisesti kehitetty aluksia vastaan toimivien ohjusten ja ilma-alusten torjumiseen. ESSM-ohjus kykenee torjumaan yliääninopeudella lentäviä kohteita. Ohjus hakeutuu maalinsa puoliaktiivisen hakupäänsä avulla.

ITO20-järjestelmästä laukaistavat ESSM-ohjukset tulevat olemaan käytössä aina 2040-luvulle asti. ESSM-ohjus on jo käytössä yhteensä 13 maan laivastolla, joista mainitaan Australia, Kanada, Tanska, Saksa, Hollanti, Norja ja Yhdysvallat. Tämä laaja käyttäjäyhteisö takaa, että hankittava järjestelmä ei ole kehitystyön alla oleva tuote vaan sen takana on pitkäjänteinen testaus- ja käyttöönottotoiminta. Suuren käyttäjäryhmän etuna on elinkaarikustannusten parempi ennakoitavuus.

 

Puolustusministeriön tiedote