Hyppää sisältöön

Pohjanmaa-luokan korvetteihin ESSM Block 2 -ohjusjärjestelmä

Merivoimat
Julkaisuajankohta 5.10.2023 12.39
Tiedote
ESSM-ilmatorjuntaohjuksen laukaisu. Kuva: US Navy

Tulevien Pohjanmaa-luokan taistelualusten ilmatorjuntaohjustyyppiä on päivitetty. ESSM-ohjuksesta valmistunut uusi ja paranneltu Block 2 -malli korvaa aiemman Block 1-ohjustyypin Laivue 2020 -hankkeen aluksissa.

Laivue 2020-hankkeen käynnistyessä Pohjanmaa-luokan ilmatorjuntaohjukseksi valittiin Raytheonin Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM Block 1) ja laukaisinalustaksi Lockheed Martinin Mk41 laukaisin. Tämä yhdistelmä on myös Yhdysvaltojen laivaston käyttämä pääomasuoja-ase. 

Taistelualusten omasuoja koostuu useista sensori- ja asejärjestelmistä. Ilmatorjuntaohjukset ovat alusten kauaskantoisimmat omasuoja-aseet. Alusta lähestyviin uhkiin vaikuttaminen on aloitettava kymmenien kilometrien päästä. Keskimatkan ilmatorjuntajärjestelmällä voidaan lähestyvät uhat tuhota riittävän etäältä myös avomeriolosuhteissa.

Parannettua osumatarkkuutta


Block 2 -ohjuksen suorituskyvylliset erot vanhempaan Block 1 -ohjukseen ovat selkeät. Ohjuksen osumatodennäköisyys sekä tehokas torjuntaetäisyys ovat parantuneet.


- Pohjanmaa-luokan alusten ilmatorjuntakyky tulee tämän hankinnan myötä olemaan maailman kärkeä. Nykyaikainen ilmatorjuntaohjus osana Pohjanmaa-luokan omasuojaa tuo merkittävän lisäarvon niin alusluokan ja meripuolustuksen ilmatorjuntaan kuin myös koko Suomen ilmapuolustukselle, Merivoimien suunnittelupäällikkö, kommodori Mikko Laakkonen arvioi.


Uuden ESSM Block 2 -ohjuksen myyntilupa Suomelle saatiin keväällä 2022, joten uuden ja erilaisella toimintaperiaatteella toimivan Block 2 -ohjuksen vaatimat muutokset saadaan mukaan Pohjanmaa-luokan taistelujärjestelmän viimeistelyyn.

´