Hyppää sisältöön

Passex-harjoitukset osana kansainvälistä toimintaa

Rannikkolaivasto
Julkaisuajankohta 9.5.2018 13.48
Uutinen
PGG Hamina ja USS Porter.

Merivoimat toteuttaa Passex-harjoituksia osana kansainvälistä yhteistoimintaa eri maiden aluksien kanssa.

Passex-harjoituksia toteutetaan tyypillisesti eri valtioiden sota-alusten operoidessa samalla merialueella. Ne voivat olla esimerkiksi osa kansainvälisten laivasto-osastojen vierailuja tai huoltokäyntejä, joiden päättyessä isäntämaan alus tai alukset saattavat vierailevat alukset matkaan yhdessä harjoitellen. Sana Passex tuleekin sanoista "passing exercise".

Näiden harjoitusten luonne poikkeaa muista kansainvälisistä harjoituksista. Passex voidaan suunnitella ja toimeenpanna varsin nopeasti jopa yksikkötasalla, eikä se vaadi laajempien monikansallisten harjoitusten tapaista pitkää valmistelutyötä.

Vierailevien alusten tai alusosastojen kanssa yhdessä toteutettujen harjoitusten tavoitteena on kehittää alusten välistä yhteistoimintakykyä, tutustua puolin ja toisin aluksiin ja henkilöstöön sekä oppia toisilta hyviä käytänteitä.

Passex-tyyppisillä harjoituksilla onkin eri valtioiden laivastoilla jo pitkät perinteet. Niiden sisältö voi vaihdella hyvin yksinkertaisista viestiharjoitteista koko vuorokauden kestäviin intensiivisempiin ja monipuolisempiin harjoituksiin.

Viimeisimmät Passex-harjoitukset toteutettiin maalis- ja huhtikuussa. Maaliskuussa Rannikkolaivaston 7. Pintatorjuntalaivueen miinalaiva Hämeenmaa harjoitteli Pohjois-Itämerellä Naton laivaston-osaston Standing Naval Maritime Group 1:n kanssa. Alusosasto ei tuolloin vieraillut Suomessa, mutta oli operoimassa Itämeren alueella.

Passex-harjoitus SNMG1:n kanssa maaliskuussa 2018.

Harjoituksen teemana oli aluevalvonta. Harjoitusohjelmaan sisältyi muun muassa tilannekuvaharjoittelua, varoitustuliammunnat, alustarkastustoimintaa sekä sukellusveneentorjuntaa. Varoitustuliammunnoissa alukset laskivat mereen pintamaalilaitteet, joihin kukin alus harjoitteli kohteen huomauttamista, varoittamista ja varoituksen tehostamista alusten tykistöllä. Harjoituksessa myös vaihdettiin henkilöstöä alukselta toiselle sekä toteutettiin merenkulun harjoitteita, esimerkiksi muodostelma-ajoa ja viestitystä.

Tuorein Passex toteuttiin huhtikuussa, jolloin yhdysvaltalainen hävittäjä USS Porter vieraili Helsingissä. Passex-harjoitukseen osallistui silloin 7. Pintatorjuntalaivueen ohjusvene Hamina.

USS Porter.