Hyppää sisältöön

Onnittelut 100-vuotiaalle Reserviupseerikoululle!

Merisotakoulu
12.6.2021 8.18
Merivoimien reserviupseerikurssi 179.

Merisotakoulu onnittelee yli 100-vuotiasta Reserviupseerikoulua. Reserviupseerien koulutuksella on Suomessa pitkät sekä arvokkaat perinteet maalla, merellä ja ilmassa.

Reserviupseerikoululla Haminassa ja Merisotakoululla Suomenlinnassa on takanaan yhteinen pitkä taival. Molemmat koulut sijaitsevat historiallisissa linnoituksissa, joissa sotilaallisen toiminnan juuret ulottuvat 1700-luvulle. 
Itsenäisen Suomen Merivoimien reserviupseerikoulutuksen taival alkoi Reserviupseerikoulun ohjauksessa vuosina 1920-1929. Ensimmäiselle reserviupseerikurssille 1.4.1920 osallistui rannikkotykistöstä kahdeksan ja laivastosta neljä asevelvollista. Säännöllinen Merivoimien laivaston ja rannikkotykistön reserviupseerikoulutus aloitettiin Merisotakoulussa vuonna 1930. Reserviupseerien koulutus jatkuu edelleen Merisotakoulussa, Suomenlinnassa. Perinteikkäässä merilinnoitusympäristössä. 
Tänä päivänä Merivoimien reserviupseerikurssi on asevelvollisen silmin ainutlaatuinen kokemus. Koulutusta annetaan edelleen laivasto- sekä rannikkojoukoille. Koululle saapuessa voi vain ihastella sen jykeviä historiallisia rakennuksia ja kivikaleeriksikin kutsutun opinahjon sisällä saa laadukasta koulutusta. Kurssilaisen arki on monipuolinen sekoitus oppitunteja ja käytännön harjoituksia. Merkittävä osa kurssista kuluu Suomenlinnan lisäksi rannikkoalueilla ja merellä. Kurssin perinteet ovat pitkä jatkumo suomalaisten reserviupseerien ylpeyttä ja maanpuolustustahtoa. Niitä ei voi täysin pukea sanoiksi – vain kurssin käyneet voivat ne ymmärtää.
Reserviupseerikoulutuksella on tärkeä rooli nykyaikaisessa maanpuolustuksessa ja tarvitsemme tulevaisuudessakin kykeneviä reserviupseereita, jotka ovat valmiina toimimaan alati muuttuvissa tilanteissa.
Haminan reserviupseerikoulun 101-vuotisjuhlaan osallistuu, Merisotakoulun "kivikaleerissa" 179. Merivoimien reserviupseerikurssi ja hengessä ovat mukana kaikki aikaisemmat kurssit.
Merivoimien reserviupseeriosasto kiittää Reserviupseerikoulua pitkäjänteisestä ja onnistuneesta yhteistyöstä!