Hyppää sisältöön

Naton alusosasto pysähtyy Helsingissä ja harjoittelee Rannikkolaivaston kanssa

Merivoimat
Julkaisuajankohta 4.5.2020 17.54
Tiedote

NATO:n pysyvä alusosasto SNMG1 vierailee tänä viikonloppuna Helsingissä ja toteuttaa Rannikkolaivaston kanssa yhteisen PASSEX- harjoituksen ensi viikon alussa.

NATO:n pysyvä alusosasto SNMG1 on NATO:n merellä toimiva nopean toiminnan joukko Pohjois-Euroopassa. Viime viikkojen aikana se on toiminut Itämerellä, ja suorittaa lyhyen pysähdyksen Helsingin Satamassa kiinnittyen Hernesaaren laituriin perjantaista maanantaihin 8.- 11.5. välttämättömiä huoltotarkoituksia varten. 

Koronavirustilanteen ja siihen liittyvien Suomen viranomaisten ja Nato-alusosaston toimenpiteiden takia alusten miehistöt eivät nouse maihin vierailun aikana.  

Maanantaina 11.5. alukset suorittavat yhteisen PASSEX (Passing Exercise) - harjoituksen Rannikkolaivaston kanssa Suomenlahdella. Alusosastoon kuuluvat tällä hetkellä norjalainen fregatti HNoMS Otto Svedrup ja saksalainen tankkeri FGS Rhon. 

- On erittäin tärkeää, että huolimatta tällä hetkellä vallitsevasta COVID-19- tilanteesta, kykenemme jatkamaan yhteistyötä ja harjoituksiamme kumppaniemme kanssa. Merivoimien ja NATO:n merellisten yksiköiden välinen yhteistyö on vakiintunutta. Yhteistoimintakyky ja yhteistyö hyödyttävät kaikkia maita, jotka toimivat yhdessä Itämeren alueella, sanoo Merivoimien operaatiopäällikkö, kommodori Veli-Petteri Valkamo

Rannikkolaivastosta PASSEX -harjoitukseen osallistuvat miinalaiva Hämeenmaa ja ohjusvene Pori. Ilmavoimista harjoitusta tukevat lisäksi Pilatus PC-12 NG-yhteyskone, Hawk-suihkukoulutuskone ja Learjet -suihkukone.

- Koronatilanteen vuoksi emme valitettavasti voi tehdä normaalia satamavierailua Helsinkiin ja vierailemme vain huoltotarkoituksessa. Meidän on silti tärkeää käydä Suomessa, ja olen erittäin tyytyväinen, että pääsemme toteuttamaan yhteisen harjoituksen. Meillä on yhteiset intressit pitää yllä kansainvälisen järjestyksen, turvallisten meriyhteyksien ja vapaan merenkäytön edellytykset Itämerellä. Näiden ylläpitämiseksi meidän on kyettävä toimimaan yhdessä aina mahdollisuuksien tullen. Yhteinen koulutus ja harjoittelu ovat erittäin arvokkaita sekä NATO:lle että Suomelle, lippueamiraali Yngve Skoglund, pysyvän alusosaston komentaja, toteaa.


NATO:n pysyvä alusosasto SNMG1

SNMG1 on yksi neljästä NATO:n monikansallisesta pysyvästä aisteluosastosta ja siihen kuuluu sota-aluksia useasta NATO-maasta. 

NATO:n merelliset taisteluryhmät ovat NATO:n jäsenmaille pysyvä merellinen joukko, joka on kykenevä suorittamaan merioperaatioita normaali- ja poikkeusoloissa aina taistelutehtäviin saakka.

Osallistumalla NATO- maiden harjoituksiin ja koulutukseen taisteluryhmät rakentavat ja ylläpitävät valmiutta, yhteistoimintakykyä, yhteistyötä ja yhtenäisyyttä merellä. Sen päätehtävä on muodostaa NATO:n erittäin nopean toiminnan joukkojen (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) merikomponentin ydin.

´