Hyppää sisältöön

Naton alusosasto harjoittelee Rannikkolaivaston kanssa vierailun jälkeen

Rannikkolaivasto
Julkaisuajankohta 2.11.2022 9.00
Tiedote
Merivoimien logo, jossa leijona ankkurin päällä

Naton pysyvä alusosasto saapuu satamavierailulle Helsinkiin viikonlopuksi ja harjoittelee poistuessaan Rannikkolaivaston kanssa.

Naton merellä toimiva nopean toiminnan joukko Standing NATO Maritime Group 1, SNMG1, vierailee Helsingissä 4. - 7.11.2022. Vierailevaan osastoon kuuluvat johtoaluksen, hollantilaisen fregatti HNLMS Trompin lisäksi tanskalainen fregatti HDMS Esbern Snare ja norjalainen tukialus HNOMS Maud. 

Vierailua isännöi Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Patrik Lillqvist. Hernesaaren satamaan kiinnittyville aluksille ei järjestetä yleisöesittelyjä.

Osaston poistuessa vierailun jälkeen Rannikkolaivasto järjestää aluksille yhteisen PASSEX-harjoituksen Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä 7.-8.11.

Harjoitus koostuu osaharjoituksista, joiden tavoitteena on kehittää Naton alusosaston ja Rannikkolaivaston alusten yhteistoimintakykyä rannikon läheisyydessä. Rannikkolaivastosta harjoitukseen osallistuu Hamina-luokan ohjusvene Tornio. 

-    Rannikkolaivasto ja SNMG1 ovat harjoitelleet vastaavien vierailujen yhteydessä jo vuosien ajan, mutta nyt kyseessä on ensimmäinen kerta, kun toimimme yhdessä Suomen tarkkailijajäsenyyden aikana. Kykymme toimia yhdessä on pitkälle yhteensovitettua, sanoo Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Patrik Lillqvist.

Naton alusosaston komentaja korostaa yhteisen toiminnan merkitystä.

-    Suomi on pitkäaikainen Nato-kumppanimaa. Yhteistyö ja yhdentyminen Suomen kanssa moninkertaistaa voimaa strategisesti tärkeällä alueella. Naton alusosaston vierailu Helsinkiin ja harjoittelu Suomen puolustusvoimien kanssa vahvistaa tätä kehitystä, toteaa alusosaston komentaja, lippueamiraali Jeanette Morang.

´