Osiot
Valikko
Merivoimat

Miinantorjunta Suomen merialueiden turvana jo 100 vuotta

Rannikkolaivasto 14.5.2018 11.48
Uutinen

Merimiinojen torjunnalla on merkittävä asema merivoimien toiminnassa.

Miinantorjunta-alus MHC Katanpää

Miinantorjunta-alus MHC Katanpää.

- Miinantorjunta on keskeinen osa merivoimien suorituskykyä ja sen tärkeimpänä tehtävänä on turvata Suomen merialueiden vapaa ja turvallinen käyttö, kertoo 4. Miinantorjuntalaivueen komentaja, komentaja Mika Raunu.

Tehtävää varten puolustusvoimilla on käytössä Katanpää-luokan miinantorjunta-alukset, Kuha- ja Kiiski -luokkien heräteraivaajat sekä raivaajasukeltajia. Laivue on erikoistunut toimimaan merenpinnan alla ja pohjassa sekä tarvittaessa tekemään vaarattomaksi siellä olevia kohteita, komentaja Raunu jatkaa.

Katanpää-luokan kalustoa lasketaan tehtävää varten mereen.

Toukokuussa 2018 tulee täyteen sata vuotta miinantorjunnan alkamisesta Suomessa. Miinantorjunnan perinteet juontavat ensimmäisen ja toisen maailmansodan jälkeisiin miinanraivauksiin Suomen rannikolla. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen merialueiltamme raivattiin noin 4000 merimiinaa. Miinanraivauksen aloittaminen perustui Santahaminassa Saksan merivoimien kouluttajien antamaan koulutukseen ja sitä seuranneeseen suomalaisten toimeenpanemaan miinanraivaukseen.

- Toisen maailmansodan aikana merialueillemme laskettiin noin 60000 merimiinaa. Vuosina 1944–1950 raivattiin noin 9000 miinaa tai raivausestettä. Raivaukseen osallistui noin 200 alusta ja 2000 henkilöä. Vaarallisessa miinanraivauksessa menehtyi 28 henkilöä ja tuhoutui 10 alusta, komentaja Raunu summaa.

Miinanraivauskalustoa toisen maailmansodan jälkeen.

Sodanjälkeiseen miinanraivaukseen käytettyä aluskalustoa.

Sodanaikaisia miinoja löytyy Suomen merialueilta yhä silloin tällöin, ja on merivoimien tehtävä tehdä ne vaarattomiksi. Moderni Katanpää-luokan kalusto soveltuu tähän erinomaisesti.

Miinantorjunnan 100-vuotista taivalta juhlitaan 15.5.2018 Rannikkolaivaston 4. Miinantorjuntalaivueen perinnepäivänä. Turussa, Pansion tukikohdassa, paljastetaan tuolloin miinantorjunnan historiaa kunnioittava muistomerkki.