Hyppää sisältöön

Merivoimat osallistuu BALTOPS24-harjoitukseen aluksilla ja rannikkojoukoilla

Julkaisuajankohta 5.6.2024 15.06
Tiedote
Uudenmaan prikaatin Jehu-maihinnousuvene matkalla BALTOPS-harjoitukseen vuonna 2022.

Merivoimat osallistuu 5.-20.6. Itämerellä järjestettävään BALTOPS24-harjoitukseen aluksilla, rannikkojoukoilla ja esikuntaupseereilla eri johtoportaissa. Harjoituksessa on mukana joukkoja 17 eri maasta yhteisvahvuudella noin 6600 sotilasta. Näistä suomalaisia on enimmillään 330 sotilasta.

Harjoitukseen osallistuvat miinalaiva Uusimaa, ohjusvene Hanko sekä Uudenmaan prikaatin rannikkojääkärikomppania.

Harjoituksen yleisenä tavoitteena on todentaa ja kehittää Nato-liittokunnan jäsenmaiden yhteistoimintakykyä ja osoittaa liittokunnan sitoutumista Itämeren alueen turvallisuuteen ja vakauteen. Harjoitus mahdollistaa merisodankäynnin kaikkien osa-alueiden harjoittelun yhdessä liittolaisten kanssa.

Harjoituksen johtaa Yhdysvaltain 6. Laivaston komentaja, ja sen valmistelusta vastaa Naton Euroopan joukkojen komentajan merellisenä operaatioesikuntana toimiva STRIKFORNATO (Naval Striking and Support Forces NATO).

Suomalaiset yksiköt toimivat Itämerellä ja Tukholman saaristossa

Alusten osalta harjoitus alkaa Liettuan Klaipedassa 5.6.2024 satamavaiheella ja päättyy Saksan Kieliin 20.6.2024. Harjoitusalue Itämerellä on laaja ja painottuu Latvian ja Liettuan rannikoille idässä sekä Puolan ja Saksan rannikolle ja Tanskan Bornholmin ympäristöön etelässä. Lisäksi osa joukoista harjoittelee Tukholman saaristossa ja Gotlannin alueella. 

Miinalaiva Uusimaa ja ohjusvene Hanko toimivat harjoituksessa Tanskan johtamassa kansainvälisessä alusosastossa yhdessä ruotsalaisten alusten kanssa. Miinalaiva Uusimaan osalta toiminta harjoituksessa liitetään käynnissä olevaan koulutuspurjehdukseen.

Uudenmaan prikaatin rannikkojääkärikomppania osallistuu harjoitukseen Tukholman saaristossa osana Ranskan johtamaa taisteluosastoa, jossa komppania toimii osana ruotsalaista amfibiopataljoonaa.

´