Osiot
Valikko
Merivoimat
FI

MCMOPS19 -harjoitus lisäsi miinantorjunnan osaamista

Rannikkolaivasto 16.5.2019 9.24
Tiedote

Suomen ja Ruotsin merivoimien yhteinen MCMOPS19-miinantorjuntaharjoitus on päättynyt. Miinantorjunta-alukset Katanpää ja Purunpää palaavat Kattegatista Suomeen.

Harjoituksen tavoitteena oli kehittää miinantorjunta-alusten suorituskykyä meriliikenteen turvaamisessa Itämeren olosuhteissa vilkkaasti liikennöidyllä merialueella. Miinantorjunnalla on keskeinen osa meriyhteyksien turvaamisessa, erityisesti kapeissa salmissa kuten esimerkiksi Kattegatin alueella.

Alukset yhdessä merellä

- Alukset palaavat harjoituksesta osaavampina ja taitavampina kuin olivat sinne lähtiessään, kertoo 4. Miinantorjuntalaivueen komentaja, komentaja Mika Raunu.

- Olemme systemaattisesti kehittäneet merivoimien henkilöstön miinantorjunnan osaamista Suomen ja Ruotsin yhteisessä SFNTG taisteluosastossa. Merivoimien Katanpää-luokan miinantorjunta-alukset osoittivat tässä harjoituksessa, että järjestelmämme ja osaamisemme ovat huippuluokkaa, komentaja Raunu jatkaa.

- Yksi onnistuneen harjoituksen edellytyksistä oli hyvin toiminut merellinen huolto. Harjoituksessa alukset huollettiin merellä, eikä satamakäyntiin ollut huollollisia syitä. MHC Katanpää ja Purunpää mm. suorittivat polttoainetäydennykset merellä Ruotsin merivoimien huoltoalukselta HSwMS Trossöltä.  Kun huoltoalus kykenee toimittamaan huollon ja polttoaineet alukselle merelle, ei aluksia tarvitse käskeä pois niiden päätehtävistä, kertoo komentaja Raunu.