Hyppää sisältöön

Kolme Naton sotalaivaa vierailee Helsingissä

Merivoimat
Julkaisuajankohta 26.5.2023 8.21
Tiedote

Kolmesta Naton sotalaivasta koostuva kansainvälinen alusosasto saapuu Helsinkiin 27. toukokuuta. Vierailu on osa puolustusliiton suunniteltua toimintaa Itämerellä, jossa sen vahva merellinen läsnäolo on tärkeää.

Kyseisen alusosaston – joka tunnetaan nimellä Standing NATO Mine Countermeasure Group 1 (SNMCMG1) – rooliin kuuluu laivaliikenteen seuranta, joka tarjoa puolustusliitolle tilannetietoisuutta merialueilta ja satamista.

Kuten nimestä voi päätellä, alukset ovat myös erityisesti varustettu torjumaan meristä miinoja, sekä muun tyyppisistä ammuksista ja räjähteistä aikaisemmista konflikteista. Tämä edistää muiden merenkulkijoiden, kuten kauppamerenkulun, turvallisuutta, sekä myötävaikuttaa laajempaan ympäristön puhtaanapitoon.

Monet valtiot kykenevät käyttämään merimiinoja tehokkaasti sulkeakseen satamia, kanavia ja tärkeitä merireittejä. Tämä alusosasto on tärkeä osa Naton kalustoa, jolla merireitit voidaan pitää auki sodan aikana.

Helsingin satamavierailuun osallistuu kolme alusta: HNoMS Nordkapp (Norja), FGS Rottweil (Saksa) ja FS Pegase (Ranska). Vierailun aikana Rannikkolaivaston miinantorjunta-alus Katanpää liittyy osaston mukaan osaksi BALTOPS 23 -harjoitusorganisaatiota.

´