Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Merivoimat

Huoltoketju on iskukyvyn mahdollistaja

Merivoimat 30.11.2019 20.36
Tiedote

Merivoimien jatkuva valmius ja suorituskyvyn säilyttäminen mm. suurten sotaharjoitusten aikana vaatii hyvää huollon ja kunnossapidon suunnittelua. Ampumatarvikkeiden-, muonituksen-, lääkintähuollon ja polttoaineen saumaton täydennysketju sekä kunnossapidon palvelut mahdollistavat alusten ja henkilöstön operoinnin vuorokauden- ja vuodenajasta riippumatta.

Puolustusvoimien pääsotaharjoitus Kaakko 19:ssa on harjoiteltu erityisesti merivoimien huoltopataljoonien toimintaa. Meritäydennyspaikat ovat toteuttaneet useiden eri rannikkojoukkojen toimintaa ja täydennystehtäviä merellä on runsaasti.

- Harjoitukselle ominaista on tällä kertaa ollut tukitehtävien monipuolisuus. Harjoituksessa on lisäksi testattu mm. uutta meritankkausjärjestelmää, Merivoimien huoltopäällikkö, kommodori Juha Kilpi kertoo.

Merivoimien huoltojärjestelmän tärkeä yhteistoimintaosapuoli on Puolustusvoimien logistiikkalaitos (PVLOGL). Materiaalin ja kaluston käsittelyyn liittyvät rajoitukset huolehditaan PVLOGL toimesta ja Merivoimien huoltojärjestelmä keskittyy ennemminkin huollon järjestelyiden toteuttamiseen. Huollon toteutus ja suunnittelu on tiivistä yhteistyötä logistiikkalaitoksen ja maavoimien kanssa.


Merivoimat testasi uutta meritankkausjärjestelmää Kaakko 19 -harjoituksessa.

Kiinteät täydennypaikat ja liikkuvat huoltojoukot

Huoltojärjestelmän on oltava joustava ja monipuolinen mahdollistaja vaativissa olosuhteissa. Merivoimien huoltojärjestelmä perustuu Merihuoltopataljoonien perustamiin meritäydennyspaikkoihin rannikolla ja saaristossa sekä huoltoaluksilla toteuttaviin täydennyksiin merelle (Replenishment at Sea, RAS). Meritäydennyspaikalla voi toimia esim. huoltokomppania ja kuljetusviirikkö. Huoltokomppanioita voidaan käyttää joustavasti koko rannikon alueella erillistehtävissä.

Merivoimien huoltojärjestelmä, varastoi, täydentää, pitää kunnossa, kuljettaa ja tankkaa niin taistelualusyksiköitä kuin saaristossa toimivia joukkoja. Meritäydennyspaikat muodostavat linkin merivoimien joukkojen ja puolustusvoimien logistiikkajärjestelmän ja elinkeinoelämän välillä.

Merivoimien huoltoyksiköiden keskeisenä osaamisalueena on kyky toimia saariston ja avomeren erityisolosuhteissa. Laaja toiminta-alue rannikolla ja merellä asettavat erityisvaatimuksia huollon suunnittelulle.

- Täydennyksiä on kyettävä toteuttamaan laajalla alueella ja kunnossapitoyksiköiden on kyettävä reagoimaan nopeasti taistelualuksien vikailmoituksiin kaikissa sää olosuhteissa. Erityisen lisämausteen toimintaan tuo huoltojoukkojen toiminnan suojaaminen, kommodori Kilpi toteaa.


Lääkintähuolto työssään Kaakko 19 -harjoituksessa.