Osiot
Valikko
Merivoimat

Hae taistelusukeltajaksi

Rannikkoprikaati 12.7.2019 9.49
Tiedote

Haku Rannikkoprikaatin sukeltajakouluun on käynnissä 31.7. saakka ja vuosittaiset valintakokeet järjestetään viikolla 35.

Taistelusukeltaja on erikoisjoukkosotilas, jonka päätehtäviä ovat vaativat tiedustelu- ja tuhoamistehtävät sekä kyky siirtyä sukeltamalla vihollisen hallussa olevalle alueelle.

Koulutus sisältää monipuolisen sukeltajakoulutuksen lisäksi taistelu- ja ampumakoulutusta sekä tiedustelu- ja selviytymiskoulutusta. Sukeltajat erikoistuvat lisäksi joko tarkka-ampuja-, pioneeri-, lääkintä- tai viestitehtäviin. Taistelusukeltajan aseistus ja muu varustus ovat erikoisjoukoille soveltuvaa.

Mitä ominaisuuksia hakijoista etsitään?

Lähtökohtaisesti sukeltajakoulutukseen soveltuvien nuorten lukumäärä on suuri. Arvostamme monipuolista lajitaustaa, mutta huippu-urheilumeriittejä tai aikaisempaa sukellustaitoa emme kuitenkaan edellytä. Kovan kunnon lisäksi hakijalta täytyy löytyä sisua ja tahtotila viedä homma maaliin.

Pääsyvaatimukset ja hakulomakkeet

Valintakokeet ja valmistautuminen

Sukeltajaksi haetaan erikoisjoukkotehtävien hakuun tarkoitetulla lomakkeella. Lisäksi kannattaa jo kutsunnoissa mainita kiinnostus näihin tehtäviin. Myös varusmiehet, jotka ovat jo suorittamassa asepalvelusta voivat hakea sukeltajaksi. Näissä tapauksissa palvelusta ei aloiteta täysin alusta, vaan varusmiehen jo suoritettu palvelusaika luetaan hyväksi peruspalveluskauden osalta. Kaikki sukeltajat ovat palveluksessa 347 vuorokautta.

Sukeltajiksi hakevilta edellytetään:

  • hyvä terveydentila, palveluskelpoisuusluokka A
  • hyvä fyysinen kunto
  • näkö molemmissa silmissä vähintaan1.0 ilman laseja
  • tarkka väriaisti, normaali näkökenttä ja kuuloaisti
  • hyvä fyysinen kunto ja uimataito.

Hae sukeltajaksi Puolustusvoimien sähköisen asioinnin kautta. Täytä hakemus osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi

Valintakokeet järjestetään viikolla 35

Upinniemen Rannikkoprikaatissa järjestettäviin neljäpäiväsiin valintakokeisiin sisältyvät fyysiset testit, soveltuvuuskokeet, lääkärintarkastus ja painekammiotesti, jossa simuloidaan sukellusolosuhteita. Rannikkoprikaati tarjoaa valintakokeisiin kutsutuille majoituksen, ruokailut ja matkaliput.

Pyrimme mahdollisimman selkeään valintakoeprosessiin. Valintakoelajit ja pisteytys sekä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin ovat kaikkien saatavilla etukäteen.

Voit tutustua valintakoelajeihin ja pisteytykseen sekä lukea vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Valintakokeisiin valmistautuminen

Kannattaa tutustua etukäteen valintakoelajeihin ja aloittaa liikkuminen hyvissä ajoin perinteisellä lenkillä, punttisalitreenillä ja uinnilla. Peruskestävyyden ja lihaskunnon ylläpito on tärkeää, joten oman kunnon kehitystä kannattaa seurata. Esimerkiksi viiden kilometrin lenkki reppu selässä on hyvää harjoitusta. Harjoittelu saattaa tuntua aluksi raskaalta, mutta säännöllisyys tuottaa tuloksia.

Ennen valintakokeita pitää levätä pari päivää ja mielellään myös keventää harjoittelua noin viikkoa ennen. Muista syödä hyvin ja nukkua. Hakijoiden kannattaa myös henkisesti valmistautua kilpailuun. Kannattaa valmistautua myös motivaatiota kartoittavaan haastatteluun, eli miettiä etukäteen miksi juuri sinusta tulisi hyvä sukeltaja. Mikäli olet sairaana valintakoepäivänä, niin emme suosittele testeihin osallistumista.

Koulutukseen valitaan vuosittain noin 20 varusmiestä ja valinnoista ilmoitetaan kuukauden kuluessa valintakokeista.

Sukeltajakoulutus avaa uusia ovia myös työelämän näkökulmasta

Sukeltajakoulutuksen suorittaminen ja valintakokeisiin lähteminen viestii yksilön halusta testata omia rajoja ja kokea jotain ainutlaatuista. Sukeltajakoulussa on erittäin hyvä työyhteisö ja aktiivinen reserviläistoiminta. Monet sukeltajakoulutuksen läpäisseet ovat nykyään monipuolisissa viranomaistehtävissä rajavartiolaitoksella, poliisissa, pelastuslaitoksella tai puolustusvoimissa.

Haku vuoden 2020 tammikuussa alkavaan sukeltajakoulutukseen on nyt käynnissä ja päättyy 31. heinäkuuta 2019. Valintakokeet järjestetään elo-syyskuun vaihteessa Upinniemen Rannikkoprikaatissa.

Ota haaste vastaan ja tutustu sukeltajakoulutukseen!

Pääsyvaatimukset ja hakulomakkeet