Hyppää sisältöön

Hae raivaajasukeltajaksi

Merivoimat, Rannikkoprikaati 13.7.2020 15.41
Uutinen

Haku Rannikkoprikaatin sukeltajakouluun on käynnissä 31.7. saakka ja vuosittaiset valintakokeet järjestetään viikolla 35.

Nyt haetaan hyväkuntoisia nuoria Sukeltajakoulun tammikuussa 2021 alkavalle raivaajasukeltajakurssille. Merivoimien raivaajasukeltajat koulutetaan räjähteiden raivaamistehtäviin merellä ja rannikolla. Merimiinojen lisäksi raivaajasukeltajat raivaavat, ohjuksia, pommeja, kranaatteja ja muita räjähteitä myös vedenpinnan yläpuolella. Sukellustaidot, räjähteiden käsittely ja raivaaminen sekä vedenalaisten sensorien käyttö ovat keskeisimmät asiat koulutuksessa. Raivaajasukeltajat saavat myös yksilöllistä ase- ja ampumakoulusta sekä lääkintä- ja pelastuskoulutusta. Taistelukoulutuksessa keskitytään pienryhmässä toimimiseen maalla ja merellä, jossa toiminta alueena on Etelä-Suomen rannikko.

Koulutus vaatii tarkkaavaisuutta, ryhmätyötaitoja ja kykyä toimia pitkiä aikoja merellä vaativissa olosuhteissa. Raivaajasukeltajakoulutuksessa sukelletaan puolisuljetun kierron nitroksilaitteella. Oppilaat koulutetaan sukeltamaan 35 metriin, mutta kurssilla suoritetaan myös totutussukellukset aina 50 metriin saakka.

Kaikki sukeltajat suorittavat aliupseerikurssin. Raivaajasukeltajat voivat palvelusaikanaan suorittaa myös räjäyttäjän lupakirjan edellyttämän tutkinnon, Sukeltajaliiton/CMAS*** -sukelluskortin sekä Nitrox-koulutuksen.

Mitä ominaisuuksia hakijoista etsitään?

Sukeltajakoulun johtaja, kapteeniluutnantti Mikko Pöyhiä kertoo, että lähtökohtaisesti sukeltajakoulutukseen soveltuvien nuorten lukumäärä on suuri.
- Arvostamme monipuolista lajitaustaa, mutta huippu-urheilumeriittejä tai aikaisempaa sukellustaitoa emme kuitenkaan edellytä. Kovan kunnon lisäksi hakijalta täytyy löytyä sisua ja halua haastaa itsensä sekä tahtotila viedä homma maaliin saakka.

Pääsyvaatimukset ja hakulomakkeet

Valintakokeet ja valmistautuminen

Sukeltajaksi haetaan erikoisjoukkotehtävien hakuun tarkoitetulla lomakkeella. Lisäksi kannattaa jo kutsunnoissa mainita kiinnostus näihin tehtäviin. Myös varusmiehet, jotka ovat jo suorittamassa asepalvelusta voivat hakea sukeltajaksi. Näissä tapauksissa palvelusta ei aloiteta täysin alusta, vaan varusmiehen jo suoritettu palvelusaika luetaan hyväksi peruspalveluskauden osalta. Kaikki sukeltajat ovat palveluksessa 347 vuorokautta.

Sukeltajiksi hakevilta edellytetään:

  • hyvä fyysinen kunto ja uimataito
  • tarkka väriaisti, normaali näkökenttä ja kuuloaisti
  • näkö molemmissa silmissä vähintään 1.0 ilman laseja
  • hyvä fyysinen kunto
  • hyvä terveydentila, palveluskelpoisuusluokka A.

Hae sukeltajaksi Puolustusvoimien sähköisen asioinnin kautta. Täytä hakemus osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi

Valintakokeet järjestetään viikolla 35

Upinniemen Rannikkoprikaatissa järjestettäviin neljäpäiväsiin valintakokeisiin sisältyvät fyysiset testit, soveltuvuuskokeet, lääkärintarkastus ja painekammiotesti, jossa simuloidaan sukellusolosuhteita. Rannikkoprikaati tarjoaa valintakokeisiin kutsutuille majoituksen, ruokailut ja matkaliput.

Pyrimme mahdollisimman selkeään valintakoeprosessiin. Valintakoelajit ja pisteytys sekä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin ovat kaikkien saatavilla etukäteen.

Voit tutustua valintakoelajeihin ja pisteytykseen sekä lukea vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Valintakokeisiin valmistautuminen

Kannattaa tutustua etukäteen valintakoelajeihin ja aloittaa monipuolinen liikkuminen hyvissä ajoin perinteisellä lenkillä, punttisalitreenillä ja uinnilla. Peruskestävyyden ja lihaskunnon ylläpito on tärkeää, joten oman kunnon kehitystä kannattaa seurata. Esimerkiksi viiden kilometrin lenkki reppu selässä on hyvää harjoitusta. Harjoittelu saattaa tuntua aluksi raskaalta, mutta säännöllisyys tuottaa tuloksia.

Ennen valintakokeita pitää levätä pari päivää ja mielellään myös keventää harjoittelua noin viikkoa ennen. Muista syödä hyvin ja nukkua. Hakijoiden kannattaa valmistautua myös henkisesti valintakokeisiin, joihin sisältyy motivaatiota kartoittava haastattelu. Mieti siis jo etukäteen miksi juuri sinusta tulisi hyvä sukeltaja. Mikäli olet sairaana valintakoepäivänä, niin emme suosittele testeihin osallistumista.

Koulutukseen valitaan vuosittain noin 20 varusmiestä ja valinnoista ilmoitetaan kuukauden kuluessa valintakokeista.

Sukeltajakoulutus avaa uusia ovia myös työelämän näkökulmasta

Sukeltajakoulutuksen suorittaminen ja valintakokeisiin lähteminen viestii yksilön halusta testata omia rajoja ja kokea jotain ainutlaatuista. Sukeltajakoulussa on erittäin hyvä työyhteisö ja aktiivinen reserviläistoiminta. Monet sukeltajakoulutuksen läpäisseet ovat nykyään monipuolisissa viranomaistehtävissä rajavartiolaitoksella, poliisissa, pelastuslaitoksella tai puolustusvoimissa.

Haku vuoden 2021 tammikuussa alkavaan sukeltajakoulutukseen on nyt käynnissä ja päättyy 31. heinäkuuta 2020. Valintakokeet järjestetään elo-syyskuun vaihteessa Upinniemen Rannikkoprikaatissa.

Ota haaste vastaan ja tutustu sukeltajakoulutukseen!
Pääsyvaatimukset ja hakulomakkeet

´