Hyppää sisältöön

Beatris-hylyn saneerausoperaatio on päättynyt – tankeista ei löytynyt öljyä

Rannikkolaivasto
Julkaisuajankohta 29.10.2021 11.03
Tiedote
Sukeltaja laskeutuu metallikehikossa laivalta mereen.

Merivoimat on päättänyt riskihylky Beatrisin saneerausoperaation Saaristomerellä. Operaation avulla voitiin varmistaa, että hylky ei ole enää riski ympäristölle, sillä sen tankeista ei löytynyt öljyä.

Operaatio kesti noin kaksi viikkoa. Sen aikana kartoitettiin hylyn kuntoa ja sen mahdollisesti ympäristölle aiheuttamia riskejä. Hylystä löydettiin kolme tankkia, joista yksi oli irrallinen ja muut runkotankkeja. Kaikki löydetyt tankit olivat täynnä mutaa ja merivettä.

Merivoimilla oli operaatioon varattuna kyky tyhjentää tankkien sisältöä ja poistaa ympäristölle haitalliset aineet. Operaation aikana sukeltajien työtä vaikeutti ajoittainen huono sää sekä hylyn rakenteisiin kertyneen mudan aiheuttama huono näkyvyys pohjassa. Sukelluksissa löydetyt tankit sijaitsivat hylyn sisällä ja niihin pääsy vaati runsaasti mudan ja hylkyromun raivaamista.

Beatris-hylyn saneeraus oli osa ympäristöministeriön koordinoimaa vesiensuojelun tehostamisohjelmaa, jossa tunnistetaan ja saneerataan Itämeren riskihylkyjä. Riskihylkyjä on ennen Beatris-hylkyä saneerattu jo kolme. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) arvion mukaan Suomen aluevesillä ja talousvyöhykkeellä on yli tuhat vanhaa hylkyä, jotka ovat käyttäneet polttoaineenaan öljyä, tai joissa on ollut lastina öljyä tai muita vaarallisia aineita. Näistä arviolta pari kymmentä on korkean riskin hylkyjä eli ne ovat ruostumassa puhki tai sijaitsevat lähellä tärkeitä tai herkkiä luontokohteita.

Operaatioon osallistui tukialuksena toimineen öljyntorjunta-alus Hallin lisäksi sukeltajia Merivoimista, Maavoimista ja Rajavartiolaitoksesta. Lisäksi operaatioon osallistui öljypäästöjen varalta Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen torjunta-alus.


Kuvassa öljyntorjunta-alus Halli hylkyoperaatiossa. Kuva: Puolustusvoimat.