Hyppää sisältöön

Norfolkin yhteisoperaatiojohtoportaan komentaja vieraili Suomessa

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 17.5.2024 18.09
Tiedote
Kuvassa vasemmalla Norfolkin yhteisoperaatijohtoportaan komentaja, vara-amiraali Doug Perry, keskellä Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen ja oikealla Puolustusvoimien operaatiopäällikkö, kenraaliluutnantti Kari Nisula.
Kuvassa vasemmalla Norfolkin yhteisoperaatijohtoportaan komentaja, vara-amiraali Doug Perry, keskellä Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen ja oikealla Puolustusvoimien operaatiopäällikkö, kenraaliluutnantti Kari Nisula.

Norfolkin yhteisoperaatiojohtoportaan (Joint Force Command Norfolk) komentaja, vara-amiraali Doug Perry vieraili Suomessa 15.-17.5.2024. Ohjelmaan sisältyivät käynnit Pääesikunnassa, Maavoimissa sekä Merivoimissa. Vierailun aikana vara-amiraali Perry tapasi myös tasavallan presidentin Alexander Stubbin sekä Puolustusvoimain komentajan, kenraali Janne Jaakkolan.

Vara-amiraali Doug Perrylle esiteltiin Suomen puolustusjärjestelmää ja suorituskykyjä sekä sotilaallista yleistilannetta ja operatiivista toimintaympäristöä. Pääesikunnan päällikön kenraaliluutnantti Vesa Virtasen isännöimän vierailun aikana keskusteltiin myös Puolustusvoimien Nato-jäsenyyden yhteensovittamisen etenemisestä sekä liittokunnan yhteisestä operatiivisesta suunnittelusta. 

Pääesikunnan päällikön, kenraaliluutnantti Virtasen mukaan keskustelut vara-amiraali Perryn kanssa yhtenäistivät näkemystä Naton pohjoisten alueiden puolustamisesta.

- Lämpimät kiitokset vara-amiraali Perrylle vierailusta ja antoisista keskusteluista. Vierailu antoi arvokkaan mahdollisuuden esitellä Suomen puolustusjärjestelmää. Keskustelun kautta muodostamme yhteisen näkemyksen Naton pohjoisten alueiden yhteisestä puolustuksesta, missä JFC Norfolkin rooli on keskeinen. Meillä on hyvät edellytykset syventää yhteistyötämme JFC Norfolkin kanssa entisestään. Läheinen yhteistyömme vahvistaa entisestään niin kansallista kuin koko liittokunnan turvallisuutta.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Janne Jaakkola korostaa johdon tapaamisten merkitystä: 
- Erityisesti perehtymiset puolustushaaroihin tuovat aina merkittävää lisäarvoa tapaamisiin.

Päätöksiä komentorakenteesta odotetaan myöhemmin tänä vuonna. Myös esikuntarakennetta valmistellaan Natossa, mutta mahdollisen alaesikunnan sijoittamisesta Suomeen ei ole vielä päätöstä. Asiaa valmistellaan parhaillaan Natossa. Olennaista kokonaisuudessa Puolustusvoimien näkökulmasta on se, millä tavalla pohjoisen alueella valmistaudutaan yhteiseen puolustukseen ja miten Pohjoismaiden kansalliset puolustukset sovitetaan osaksi kokonaisuutta.

Vara-amiraali Perrylle esiteltiin Suomen puolustusjärjestelmää ja suorituskykyjä. Vierailuun sisältyi Merivoimien toimintaan perehtyminen miinalaiva Hämeenmaalla Merivoimien komentajan, kontra-amiraali Tuomas Tiilikaisen johdolla.

Maavoimien komentajan kenraaliluutnantti Pasi Välimäen ja vara-amiraali Perryn keskusteluissa käsiteltiin Maavoimien rakennetta, toimintaa ja valmiutta. Keskusteluissa olivat operatiivinen toimintaympäristö, Pohjolan vaihtelevat sää- ja muut olosuhteet sekä niiden vaikutukset maapuolustuksen toteutukseen ja joukkojen koulutukseen.

Joint Force Command Norfolk (JFC Norfolk) on ensimmäinen Atlantin alueelle keskittyvä Naton operatiivinen esikunta, ja ainoa Naton kolmesta operatiivisen tason esikunnasta, joka sijaitsee Yhdysvalloissa. JFC Norfolk suunnittelee, toteuttaa ja tukee liittouman sotilaallisia operaatioita ja lisää turvallisuutta pohjoisella ja arktisella alueella. Lisäksi JFC Norfolk suojaa strategisia meriyhteyksiä kaikissa toimintaympäristöissä ja turvaa meriyhteydet Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä. 

JFC Norfolk toimii tiiviissä yhteistyössä Yhdysvaltain merivoimien toisen laivaston kanssa (USNAVY 2nd Fleet) vara-amiraali Perryn toimiessa myös Yhdysvaltain merivoimien toisen laivaston komentajana. 

´