Merivoimien komentaja tarkasti kriisinhallintaoperaatio Sophian

Merivoimat 31.8.2017 14.03
Tiedote
Sotilaat kävelevät rakennuksen edustalla

Merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus tarkasti operaation tällä viikolla Italiassa.

Euroopan unionin johtama operaatio SOPHIA käynnistyi vuonna 2015 ja sai heinäkuussa EU:n neuvostolta jatkomandaatin, jonka myötä operaatio jatkuu vuoden 2018 loppuun asti.

Operaation tavoitteena on estää ihmissalakuljettajien toimintaedellytyksiä Välimerellä. Tähän tavoitteeseen vaikutetaan tuhoamalla ihmissalakuljettajien käytössä olevia veneitä sekä otetaan kiinni salakuljetukseen osallistuneita henkilöitä. Lisäksi operaatiolle on määritetty kaksi tukitehtävää: Libyan rannikkovartioston kouluttaminen sekä valvoa YK:n aseidenvientikiellon toteutumista Välimerellä. Tukitehtäviä tarkennettiin uudessa mandaatissa.

Tavoite on luoda perusta Libyan merivartioston kanssa, jotta koulutuksen pitkäkestoiset vaikutukset ja merivartioston toimintaedellytykset voidaan turvata myös tulevaisuudessa. Lisäksi operaation keräämät tiedot laittomasta kaupasta voidaan luovuttaa Libyan viranomaisille sekä lisäksi tarvittaville viranomaisille ja toimivaltaisille EU-elimille.

Suomi on ollut mukana operaation alusta saakka ja vuoden 2015 marraskuussa merivoimat lähetti operaatioon alustarkastusosaston. Sen osallistuminen toi merivoimille näkyvyyttä - erityisesti suomalaisten osaaminen ja tehtävien toimeenpanokyky herätti huomiota. Osasto sai arvokasta oppia toimimisesta kansainvälisessä toimintaympäristössä ja toi oppinsa myös kansallisen puolustuksen kehittämiseen. Alustarkastusosasto kotiutui lokakuussa 2016.

Tällä hetkellä Operaatio SOPHIA:an osallistuu Suomesta upseereja ja aliupseereja valvonta- ja esikuntatehtäviin. Suomi on mukana operaatiossa ensi vuoden loppuun saakka.

Sotilaita valkoisissa puvuissa kokouspöydän ääressä

Merivoimien komentaja tarkastuskäynnillä

Merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus vieraili tällä viikolla Italiassa tarkastamassa operaatio Sophian. Tarkastusohjelmaan kuuluivat vierailut sekä operaation johtoesikunnassa että operaation johtoaluksella.

- On tärkeää, että merivoimat saa näyttää omaa osaamistaan kansainvälisessä toimintaympäristössä. Samalla saadaan arvokasta kokemusta ja oppia monikansallisessa toimintaympäristössä toimimisessa. Voimme hyödyntää operaatiossa saamiamme kokemuksia myös kansallisen puolustuksen kehittämisessä - erityisesti se kehittää entisestään merivoimien erityisosaamista meriliikenteen suojaamisessa, Taipalus tiivisti.