Hyppää sisältöön

Sotilassukeltajien matkassa

Rannikkoprikaati
17.3.2017 13.43
Uutinen

Rannikkoprikaatin sukeltajakoulu esitteli merivoimien erikoisjoukkojen suorituskykyä ja kalustoa valtakunnalliselle maanpuolustuskurssille maaliskuun puolessa välissä.

- Merivoimien sukeltajat ovat rannikon ja saariston haastavissa olosuhteissa toimiva erikoisjoukko. Olemme kouluttaneet alokkaista sotilassukeltajia jo vuodesta 1954, mikä on kansainvälisestä näkökulmasta katsottuna ainutlaatuista, kertoo Rannikkoprikaatin sukeltajakoulun apulaisjohtaja varuskunnan kuntotalolla järjestettävän tilaisuuden alkaessa.

Päivän vieraana ovat valtakunnallisen maanpuolustuskurssin nro 221. tarkkaavaiset osallistujat.

- Ratkaiseva tekijä sukeltajakoulutukseen valituilta löytyy aina korvien välistä. Maankamaralla kovakuntoisetkin kaverit saattavat epäröidä pinnan alle mentäessä, apulaisjohtaja kuvailee.

Maanpuolustuskurssille esitellään Meritiedustelupataljoonaan kuuluvan sukeltajakoulun toimintakykyä, kuten uinti- ja sukellusvalmiutta sekä sotilassukeltajien kalustoa.

Uinti- ja sukellusnäytösten alkaessa apulaisjohtaja muistuttaa, että koulutukseen valituista oppilaista kukaan ei ole teräsmies, eikä hakijoilta edellytetä aikaisempaa sukellustaustaa.

- Kaikki oppilaat aloittavat laitteilla sukeltamisen ihan perusteista. Sukeltajaksi ryhtyminen on ennen kaikkea tahdon asia.

Kaksi erikoiskoulutuslinjaa

Sukeltajakoulu kouluttaa sukeltajia vuosirotaatiossa joko taistelu- tai raivaajasukeltajiksi.

Nyt käynnissä olevan kurssin oppilaat koulutetaan raivaajasukeltajiksi, joiden päätehtävänä on toimia vedenalaisten räjähteiden etsintä- ja raivaamistehtävissä.

Ensi vuoden tammikuussa aloittava sukeltajakurssi koulutetaan vuorostaan taistelusukeltajiksi. He suorittavat vaativia tiedustelu- ja tuhoamistehtäviä merellisessä ympäristössä.

Arvostettuun sukeltajakouluun otetaan vuosittain vain yksi tammikuussa aloittava saapumiserä. Kurssille valitaan noin 20 hakijaa. Haku vuoden 2018 tammikuussa alkavaan sukeltajakoulutukseen on nyt käynnissä.

Kalustoesittelyn aikana keskustelu kääntyy erityisesti sukeltajakoulun valintakokeiden uintitaitovaatimuksiin ja naisten osuuteen kurssilaisista.

- Meillä on yksi naispuolinen kantahenkilökunnan sotilas, joka on läpäissyt kurssin. Lisäksi toinen henkilökuntaan kuuluva nainen on oppilaana nyt käynnissä olevalla kurssilla. Valintakokeet ja kurssin aikainen koulutus ovat kaikille samat vaatimuksineen kaikkineen. Naishakijat ovat ehdottomasti tervetulleita, koulun apulaisjohtaja tiivistää.

- Uintitaidosta sen verran, että yli puolet sukeltajakoulun oppilaista, jotka läpäisevät kurssin, eivät ole kilpailleet esimerkiksi seuratasolla. Jos hakijan uintitaito arveluttaa, niin suosittelen suhtautumaan siihen henkilökohtaisena kehityskohteena. Valintakokeissa ja koulutuksessa pärjää hyvällä kunnolla sekä sisulla.

Motivaatio ratkaisee

Maanpuolustuskurssin osallistujat kyselevät lisäksi kurssin suosiosta ja hakijoiden motivaatiosta.

Koulun apulaisjohtajan mukaan sukeltajakoulutuksen tunnettavuus ja toiminnan kehittäminen vaativat aktiivista yhteistyötä kurssin suorittaneiden reserviläisten, kutsuntalautakuntien ja sukeltajakoulun henkilökunnan osalta.

- Sukeltajat ovat merivoimien erikoisjoukko ja näihin tehtäviin hakeutuva aines on yleisesti hyvin motivoitunutta. Avain menestykseen onkin hälventää sukeltajakoulutuksen ympärillä silloin tällöin liikkuvia huhuja ylitsepääsemättömistä vaatimuksista ja tavoittaa ne potentiaaliset nuoret, jotka vielä pohtivat meille hakemista.

Sukeltajakoulutus tarjoaa Suomessa ainutlaatuisen mahdollisuuden toimia rannikolla ja saaristossa operoivassa merivoimien erikoisjoukossa.

- Sukeltajakursseille on vuosien saatossa muovautunut erinomainen yhteishenki. Onhan meitä tituleerattu myös vedenalaiseksi veljeskunnaksi, apulaisjohtaja hymähtää.

Tilaisuuden lopulla kysytään viimeinen ja perinteikäs kysymys.

- Niin vielä sen verran, että kumpi olikaan kovempi paikka olla palveluksessa, sukeltajakoulu vai laskuvarjojääkärikoulu?

Sukeltajakoulun apulaisjohtajalla on tähän suora vastaus.

- Sukeltajakoulu tietenkin. Veden alla toimitaan aina vieraassa elementissä. Tosin, jos nyt totta puhutaan, niin kaikki erikoisjoukot ovat omalla tavallaan korvaamattomia ja ansaitsevat paikkansa.

Haku vuoden 2018 tammikuussa alkavaan sukeltajakoulutukseen on nyt käynnissä ja päättyy 31. heinäkuuta 2017. Valintakokeet järjestetään elo-syyskuun vaihteessa Rannikkoprikaatissa, Upinniemessä.

Ota haaste vastaan ja tutustu sukeltajakoulutukseen!

Kyseinen artikkeli on sukeltajakoulun toiminnasta kertovan juttusarjan ensimmäisen osa. Seuraava raivaajasukeltajien koulutukseen perehtyvä juttu julkaistaan huhtikuussa. Viimeinen sukeltajakoulun valintakokeisiin sekä taistelusukeltajien koulutukseen keskittyvä artikkeli ilmestyy toukokuussa.

Taistelusukeltajat harjoituksessa