Hyppää sisältöön

Merivoimat vastaanotti torpedojärjestelmän osia Ruotsista

Merivoimat
13.8.2019 14.27
Tiedote

Merivoimat toteutti ja suojasi viime viikolla Suomeen sotilaallisen merikuljetuksen, joka sisälsi Ruotsista koulutuskäyttöön saatavia TP45 -torpedojärjestelmän osia.

Kuljetus liittyi meripuolustuksen kehittämisohjelman hankintaan, jonka osana Hamina-luokan ohjusveneet peruskorjataan ja varustetaan mm. torpedojärjestelmällä. Peruskorjauksella varmistetaan merellisen puolustusvalmiuden jatkuvuus 2020 -luvulla Rauma-luokan ohjusveneistä luopumisen ja Laivue 2020 -korvettien käyttöönoton välisenä aikana.

- Kuljetus liittyi materiaaliyhteistyösopimukseen, jonka osana Ruotsin merivoimat toteuttaa torpedoasejärjestelmän peruskäyttäjäkoulutuksen ja FMV (Försvarets materielverk) osajärjestelmien lainauksen Suomen merivoimille niin, että Hamina-luokan peruskorjauksen valmistuttua aluksilla ja niiden henkilöstöllä on viiveettä kyky operatiiviseen toimintaan, Merivoimien esikuntapäällikkö, lippueamiraali Tuomas Tiilikainen kertoo.

- Uuden asejärjestelmän käyttöönotto on aina merkittävä askel puolustushaarallemme, hän lisää

Hamina-luokan ohjusveneiden peruskorjauksen tavoitteena on alusten elinjakson turvaaminen vuoteen 2035 asti, alusten itsenäisen operointiajan pidentäminen sekä sukellusveneentorjuntakyvyn ja omasuojakyvyn parantaminen.

Aluksiin hankittava torpedoasejärjestelmä on suunniteltu erityisesti ottaen huomioon Itämeren saaristoiset rannikko-olosuhteet. Se edustaa alansa moderneinta teknologiaa vedenalaisessa valvonnassa ja torjunnassa.

- Käyttöönotettava torpedoasejärjestelmä kehittää merkittävästi Merivoimien vedenalaisen vaikuttamisen suorituskykyä. Sen ripeä käyttöönotto mahdollistetaan toimivalla Suomen ja Ruotsin välisellä merivoimayhteistyöllä, lippueamiraali Tiilikainen jatkaa.


Arvokas merikuljetus saatettiin turvallisesti Ruotsista Suomeen.