Hyppää sisältöön

Sääksi raivaa eikä meinaa – miinanraivauksen ammattilaiset merellä

Rannikkolaivasto
Julkaisuajankohta 25.5.2018 14.34
Uutinen

Rannikkolaivaston toinen maakuntajoukko, Raivaajaosasto Sääksi, osallistuu VILMA 2018 -meritaisteluharjoitukseen tehtävänään ylläpitää merivoimien miinanraivauskykyä. Osaavat reserviläiset nostavat kertausharjoitusten vaatimustason korkealle. Monen mielestä tässä toimii Suomen paras maakuntajoukko.

Auringossa kimaltava meri liplattaa kevyesti Kiiski-luokan raivaajan kylkeä vasten Pansion tukikohdan satamassa. Kello on kahdeksan aamulla ja alus odottaa Raivaajaosasto Sääksen reserviläisiä saapuvaksi käskynantotilaisuudesta Rantakasarmilta. Kurkistus luokkahuoneeseen paljastaa, että paikalla on virkeä joukko meritaisteluasuisia reserviläisiä, joille osaston varapäällikkö, reservin kapteeniluutnantti Oskari Huiskala kertoo päivän ohjelmasta.

- Tehtävänä on heräteraivaus, ensimmäinen irrotus kello 8.30. Nyt kun saaristossa on myös huviveneliikennettä, niin on hyvä harjoitella väistötoimenpiteitä samalla – myös niissä tilanteissa, kun teillä on raivauskalustoa ulkona, Huiskala sanoo.

Kuvassa: Raivaajaosasto Sääksi operoi pääasiassa Kiiski-luokan raivaajilla.

Illaksi luvassa on liikuntakoulutusta ja päivän päätteeksi sauna. Harjoituksen alkuvaiheessa osasto majoittuu vielä tukikohdassa, mutta myöhemmin he suuntaavat kauemmas Saaristomerelle ja myös yöpyvät aluksilla. Pienestä koostaan huolimatta Kiiski-luokan alus on varsinainen tehopakkaus: raivauskaluston lisäksi alukselle mahtuu pieni keittiöntapainen ja punkat neljän hengen miehistölle, ja kehutaanpa alusta myös kelvolliseksi merenkulullisilta ominaisuuksiltaan. Mutta nyt takaisin luokkahuoneeseen, jossa homma onkin jo valmis.

- Tehtäviin! komentaa Huiskala ja ensimmäiseen irrotukseen lähtevä miehistö suuntaa kohti laituria.

Ihmettelyä tai empimistä ei näy. Tällä maakuntajoukolla kuviot ovat täysin hallussa ja jokainen osaa hommansa vahvalla ammattitaidolla. Siniset suojahaalarit ja paukkuliivit vedetään päälle, Kiiski valmistellaan irrotukseen hyvässä yhteishengessä ja kohta moottorit hyrähtävät käyntiin.

- Köydet irti perästä alkaen, huutaa aluksen päällikkö ja niin alus suuntaa tehtäväänsä merelle.

Kuvassa: Heräteraivauskalustoa lasketaan.

Vastuu ja itsenäinen toiminta motivoivat

Raivaajaosasto Sääksellä on menossa 12. toimintavuosi, ja monet sen jäsenistä ovat olleet mukana alusta asti. Itsenäinen toiminta merellä tärkeässä tehtävässä - merivoimien raivauskyvystä osaltaan vastaamassa - motivoi reserviläisiä niin, että he haluavat sitoutua toimintaan ja kehittää sitä koko ajan eteenpäin.

- Osaston nykyinen osaamistaso nostaa joukon vaatimustasoa. Peruskertaaminen ei enää palvele joukkoa, vaan koulutuksen tason tulee olla korkea. Nämä reserviläiset antavat 100-prosenttisen panoksen tähän toimintaan, mikä palkitsee näin laivueenkin näkökulmasta, toteaa maakuntajoukon toiminnasta vastaavan 4. Miinantorjuntalaivueen laivueupseeri.

Tällä kertaa harjoituksessa on mukana muutama ensikertalainenkin. Heidät perehdytetään toimintaan vierihoidossa aluksella.

- Aluksen päällikkö ja konepäällikkö ovat aluksella aina vanhimpia, jotka kouluttavat uudempia, kertoo Sääksen päällikkö, yliluutnantti Tatu Virta. Hän toivottaa kaikki merellisestä raivauksesta kiinnostuneet reserviläiset tervetulleiksi mukaan porukkaan.

Sääksen reserviläiset edustavat montaa eri siviilipuolen osaamisalaa esimerkiksi kone- ja sähköpuolelta tietotekniikkaan, bisnesmaailmasta merenkulun osaajiin. Monialainen osaaminen on eduksi, sillä Sääksen porukka vastaa käytännössä pitkälti itse myös aluksen toiminnasta raivaamistehtävien lisäksi. Myös kokkia kaivataan.

- Kuha-luokalla on oikea keittiö, ja tällä hetkellä meiltä puuttuu toisen miehistön kokki, Virta vinkkaa.

Toki kokkikin osallistuu muuhun toimintaan aluksella, sillä Sääksen tiimissä kaikki tekevät kaikkea – ja hyvässä yhteishengessä. Harjoituksiin on tällä porukalla aina ilo lähteä.

Kuvassa: Uimurit kannattelevat heräteraivauskalustoa.

4. Miinantorjuntalaivuekin voi varauksetta todeta tyytyväisyytensä Sääksen toimintaan.

- Yhteistyö Sääksen porukan kanssa toimii erinomaisesti. Kyseessä on Suomen paras maakuntajoukko, kun asiaa mitataan osaamisen, motivaation, sitoutumisen ja perinteiden näkökulmasta, vahvistaa laivueupseeri

´