Hyppää sisältöön

Rannikon erityisolosuhteet laivaston toiminnan tukena

Rannikkolaivasto
Julkaisuajankohta 7.6.2019 15.20
Tiedote
Kuvituskuva merikartta ja merenkulun välineitä. Kuva Puolustusvoimat

Rannikkolaivasto operoi koko Suomen rannikolla, laajalla merialueella, joka muodostuu isoilta osin kymmenien tuhansien saarten ja luotojen muodostamasta kokonaisuudesta. Olosuhteet ovat ainutlaatuiset ja ne sekä asettavat toiminnalle vaatimuksia että tuovat tukea.

Suomen rannikko on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen ympäristö. Laivaston taistelun kannalta se on toimintaympäristönä erittäin moniulotteinen ja tarjoaa haasteiden lisäksi tiettyjä etuja. Toiminta tällaisella saaristoalueella vaatii vahvaa erityisosaamista henkilöstöltä ja erityispiirteitä myös kalustolta. Olosuhteet vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Toiminnassa ja kalustossa on otettava huomioon esimerkiksi meren jäätyminen. Pääosa aluksista onkin jäissäkulkukykyisiä. Lisäksi alusten on kyettävä toimimaan myös saariston matalillakin alueilla.

Rauma-luokan ohjusvene ajossa merellä. Kuva Puolustusvoimat
Kuva: Rauma-luokan ohjusvene valmiina kiinnittämään. Kuva Puolustusvoimat.

Osaamista ja soveltuvuutta hiotaan säännöllisillä harjoituksilla, kuten Meritaisteluharjoitus Siljassa tällä viikolla.

- Vaatimuksistaan huolimatta saaristo tarjoaa laivaston kokonaisuudelle mahdollisuuksia; sekä taisteleville yksiköille, tukiorganisaatiolle kuin johtoportaillekin, avaa Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Jukka Anteroinen.

- Tärkeää on osata hyödyntää saariston erityispiirteiden tarjoamaa suojaa. Kallioisten saarten ja luotojen muodostama rikkonainen merialue suojaa vastustajan uhkaa vastaan, tapahtuipa se sitten ilmasta, pinnalta tai veden alta, kommodori Anteroinen toteaa.

Rannikkolaivaston komentaja kommodori Jukka Anteroinen.
Kuva: Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Jukka Anteroinen. Kuva Puolustusvoimat.

Fyysisen suojan lisäksi saaristo tarjoaa myös erinomaisia tukeutumisalueita yksiköille.

- Toiminnan kannalta on eduksi, että pystymme viemään huollon eteen merelle, Anteroinen nostaa esiin ja jatkaa: - Taktisessa mielessä saaristo lisää myös toimintamme joustavuutta; voimme toimia sekä avomerellä että hyödyntää saariston suojaa. Olosuhteiden erityispiirteiden paikallistuntemus on luonnollisesti edellytys kaikelle toiminnalle tällä alueella.

Laivakonekivääri miehitettynä aluksen viestisillalla.

Näissä olosuhteissa toimimista ei voi oppia kuin harjoittelemalla alueella.

- Valmius on vahvasti pinnalla tänään. Se ei synny pelkästään suunnittelemalla vaan vaatii harjaantumista käytännössä. Meritaisteluharjoituksella on tässä merkittävä rooli merivoimien toisena vuosittaisena pääharjoituksena, Anteroinen kiteyttää.

Saariston rantakalliomaisemaa.

´