Hyppää sisältöön

Merisotakoulun koulutuspurjehduksella saa oppia 24/7

Merisotakoulu
Julkaisuajankohta 12.6.2017 10.25
Uutinen

Koulutuspurjehdus on vaativa ja tiivis paketti, jonka Merisotakoulu ja koulutusaluksena toimiva miinalaiva suunnittelevat yhdessä.

Kuusiviikkoisella purjehduksella on ensimmäisen ja kolmannen vuosikurssin merikadetteja, varusmiehiä ja Merivoimien sotilashenkilöstöä. Koulutusta annetaan seitsemänä päivänä viikossa, kaikkina vuorokaudenaikoina. Alus ei nuku missään vaiheessa.

Puolustusvoimista onkin vaikea löytää toista esimerkkiä joukosta, jota koulutetaan monta tuntia näin pitkän yhtäjaksoisen ajan kuluessa. - Kadeteille, jotka osallistuvat opiskeluaikanaan aina kahteen pitkään koulutuspurjehdukseen, matkat ovat merkittävä osa koulusta, kertoo Merisotakoulun koulutuskeskuksen johtaja, komentaja Kari Salin.

Ensimmäisen purjehduksensa aikana kadetit saavat perusteet aluspalveluksesta ja merenkulusta. Viimeisen opiskeluvuoden purjehduksella he harjaantuvat jo vaativammissa merenkulullisissa tehtävissä, suorittavat myöhemmin palvelusurallaan tarvittavia eri oikeuksia ja osallistuvat osana kansainvälisen harjoituksen suunnitteluun ja toimeenpanoon. - Purjehdus antaa hyvät perusteet tuleville uusille meriupseereille suoriutua tulevista tehtävistä merivoimien eri alusyksiköissä, Salin jatkaa.

Maakravuista merimiehiksi

Myös mukaan pääseville parillekymmenelle Merivoimien varusmiehelle purjehdus on unohtumaton. Varusmiehet toimivat purjehduksella esimerkiksi kansimiehinä ja kokkeina. Matka vaatii laivan keittiössä paitsi ruuanlaittotaitoa, myös luovuutta: kuinka ruoka saadaan tehtyä, tarjoiltua ja syötyä Atlantin mainingeissa, joissa alus keinuu välillä reippaastikin.

- Vasta koulutuspurjehdusviikkojen aikana yksilöt kouliintuvat ja muotoutuvat toimivaksi sotakelpoiseksi joukoksi, komentaja Salin korostaa. - Aavalla ulapalla, useiden vuorokausien matkan päässä lähimmästä kotisatamasta opitaan luottamaan paitsi omiin kykyihin, myös taistelijapariin, aluksen henkilöstöön ja itse alukseen sen pienimpiä yksityiskohtia myöten. Alus on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

´