Rannikonpuolustusta koko Suomenlahden alueella
Valmiutta Hankoniemeltä itärajalle asti
Rannikkoprikaati kouluttaa vuosittain noin 2000 varusmiestä, joista 30 - 40 on vapaaehtoista asepalvelusta suorittavia naisia.
Rannikkoprikaati on yksi uusimmista Suomen puolustusvoimien joukko-osastoista.
Meidät tunnetaan motivoituneesta ja osaavasta henkilöstöstä, työyhteisön korkeasta viihtyvyydestä sekä laadukkaasta koulutuksesta. Palkattua henkilökuntaa prikaatissa on hieman yli 300 henkilöä sotilas- ja siviilitehtävissä.
Puolustusvoimauudistuksen myötä vuodenvaihteessa 2014 - 15 rannikko- ja laivastojoukot eriytettiin omiksi joukko-osastoikseen. Upinniemeen muodostettiin 1.1.2015 Rannikkoprikaati taistelualusten siirtyessä Rannikkolaivaston alaisuuteen.
Esikunnan lisäksi kolme joukkoyksikköä:
Prikaatin esikunta muodostuu operatiivisesta osastosta, henkilöstöosastosta ja huolto-osastosta.
Perinteikkään Suomenlinnan rannikkorykmentin tehtäviin kuuluvat asevelvollisten perus- sekä aliupseerikoulutuksen lisäksi muun muassa pintatorjunnan kehittäminen. Rannikkorykmentti koostuu viidestä yksiköstä: meritorjuntaohjuspatterista, viestikomppaniasta, tulipatterista, merikomppaniasta ja aliupseerikoulusta.
Porkkalan rannikkopataljoona vastaa prikaatin huollon joukkotuotannosta, tukikohdan ja joukkojen huollosta sekä kohteiden vartioinnista. Lisäksi pataljoonan tehtäviin kuuluvat moninaiset maa- ja merikuljetukset ja materiaalin varastointi. Pataljoona koostuu neljästä yksiköstä: huolto-, kuljetus- ja sotilaspoliisikomppanioista sekä materiaalikeskuksesta.
Meritiedustelupataljoonan yksiköihin kuuluvat sukeltajakoulu, meritiedustelukomppania ja erikoistoiminta-osasto. Meritiedustelukomppanian päätehtäviä ovat tiedustelu-, valvonta- ja tulenjohtotehtävät. Sukeltajakoulu kouluttaa kaikki puolustusvoimien sukeltajat ja erikoistoiminta-osasto kouluttaa sotilaita puolustusvoimien erityistehtäviin.
Lataa ja tutustu Rannikkoprikaatin faktapakettiin.