Hyppää sisältöön

Nordic Cadet Meetingissä Pohjoismaiden merikadetit kohtaavat toisensa

Merisotakoulu
Julkaisuajankohta 15.8.2016 14.45
Uutinen

Merikadettipäivät eli NOCA (Nordic Cadet Meeting) on merikadettien urheilu-, seminaari- ja laivastovierailutapahtuma, joka järjestetään vuorovuosina eri Pohjoismaissa. Ensimmäiset merikadettipäivät järjestettiin Ruotsissa vuonna 1948.

NOCA-päivien tavoitteena on hyvien yhteispohjoismaisten suhteiden luominen merikadettien ja merisotakoulujen henkilöstön kesken. Käytännössä tämä toteutuu urheilukilpailuissa, akateemisessa seminaarissa sekä monessa virallisessa ja epävirallisessa tilaisuudessa päivien aikana.

Suomi isännöi tapahtumaa viimeksi vuonna 2014, jolloin kisat pidettiin Kotkassa. Pohjoismaiset merikadettipäivät pidettiin tänä vuonna Bergenissä 10.–14 elokuuta. Suomesta tapahtumaan osallistui kadetteja kaikilta kolmelta vuosikurssilta.

NOCA 2016 - matkakertomus pohjoismaisilta merikadettipäiviltä

Tänä vuonna tapahtuma käynnistyi kesiviikkona 10. elokuuta. Osallistujat kaikista maista kokoontuivat Bergenin Festplassenille, josta marssittiin näyttävästi kaupungin keskustan läpi NOCA-teltalle Bergenin satamaan. Teltan edustalla nostettiin juhlallisesti Pohjoismaiden liput rinta rinnan puheiden ja kansallislaulujen saattelemana. Lippujen väliin nostettiin virallinen NOCA-lippu symboloimaan tapahtuman keskeisintä tarkoitusta: pohjoismaiden merivoimien läheisten suhteiden ylläpitoa ja kehittämistä.

Merikadettipäivät Bergenissä 2016. Kuva: Puolustusvoimat

Rasteilla Bergenissä

Torstai oli kaikkien yllätykseksi aurinkoinen päivä. Sateistaan tunnettu Bergen tuntui näin toivottavan kadetit tervetulleeksi - esimerkiksi heinäkuussa oli nimittäin ollut 27 sadepäivää!

Päivä alkoi integrointiaktiviteeteilla. Kadetit jaettiin sekaryhmiin kansallisuuksiin katsomatta. Ryhmät lähtivät suorittamaan erilaisia rasteja ympäri Bergeniä. Puolet kadeteista vieraili Bergenin merisotakoululla, jossa heidät haastettiin tehtäviin alussimulaattoreilla. Tavoitteena oli saada kadetit tutustumaan toisiinsa, ja tämä onnistui erittäin hyvin.

Päivä jatkui maastojuoksukilpailulla ja lentopalloturnauksella. Vaikka suomalaiset merikadetit juoksivat sisukkaasti ja löivät palloa upeasti, oli isäntämaa Norja tänä vuonna kova pala purtavaksi. Lentopallossa jäimme viimeisiksi ja maastojuoksussa ylsimme kolmanteen sijaan. Tämä ei kuitenkaan haitannut NOCA-tunnelmaa.

Rankkarit ratkaisivat

Perjantaina alkoi taas tuttu ja turvallinen sadesää. Vuorossa olivat uinti ja perinteinen viikinkikilpailu. Uinnissa isäntämaa Norja dominoi jälleen, mutta nopeat uimarimme ylsivät toiselle sijalle. Viikinkikilpailussa muut maat joutuivat taipumaan Tanskalle, jonka viikingit julistettiin tämän vuoden hurjimmiksi.

Lauantaina pääsimme tutustumaan Haakonsvernin laivastotukikohtaan. Mielenkiintoisen seminaarin ja aluskierrosten jälkeen kadetit ottivat toisistaan mittaa meri-5-ottelua muistuttavan Naval Combat Coursen (NCC) ja jalkapallon avulla. Kovakuntoiset taistelijamme ottivat NCC:sta katkeranmakuisen toisen sijan, mutta saivat kuitenkin erityismaininnan todella hyvistä yksilösuorituksista. Jalkapallossa jouduimme taipumaan rangaistuslaukauskilpailun jälkeen Tanskalle ja jäimme viimeiselle sijalle.

Onnea, Norja!

Isäntämaa dominoi jalkapalloa, ja tanskalaiset puolestaan voittivat NCC-kilpailun. Kilpailuiden jälkeen Norja järjesti upean juhlan paikallisessa merisotakoulussa viimeisen illan kunniaksi. Juhlassa julistettiin NOCA 2016 -tulokset: isäntämaa Norja voitti 22 pisteellä, Tanska otti toisen sijan 15 pisteellä, kolmanneksi tuli Suomi 13 pisteellä, ja viimeiselle sijalle jäi Ruotsi 10 pisteellä.

Sunnuntaina oli aika päättää merikadettipäivät. Kadetit kokoontuivat Festplassenille, josta marssittiin keskustan läpi NOCA-teltalle. Liput laskettiin haikein, mutta tyytyväisin mielin ja NOCA 2016 julistettiin päättyneeksi. NOCA-lippu luovutettiin ensi vuoden isäntämaalle eli Tanskalle.

Päätöstilaisuuden jälkeen kadetit osallistuivat kaatuneiden muistotilaisuuteen, jossa kunnioitettiin niitä kaikkia pohjoismaalaisia, jotka ovat oman henkensä antaneina mahdollistaneet nykyisen vapauden ja elintason maissamme.

Pian oli aika hyvästellä pohjoismaalaiset kadettiveljet ja -siskot. Tunnelma oli haikea, mutta kisailut jatkuvat taas vuonna 2017!

Kadetti Eemeli Sajaniemi

´