Hyppää sisältöön

Merivoimien tulenkäyttöharjoituksessa kehitettiin osaamista ja luotiin perusta meripuolustusharjoitukseen

Merivoimat
Julkaisuajankohta 1.9.2016 13.09
Uutinen

Merivoimien tulenkäyttöharjoitus METU-16 järjestettiin 22.–26.8. ja 29.8–2.9.2016 Saaristomeren ja Suomenlahden meri- ja rannikkoalueilla. Tulenkäyttöä ja toimintakykyä testattiin ja kehitettiin vaativassa uhkaympäristössä.

Tänä vuonna METU-16 harjoituksessa painopiste oli taisteluteknisessä harjoittelussa case-pohjaisesti eli joukoille annettiin eri merisodankäynnin tehtäviä tehtäväkohtaisina ennalta laadittuina osaharjoitteina. Osa-alueina harjoiteltiin ohjustulenkäyttöä, miinoittamista ja miinantorjuntaa, elektronista sodankäyntiä, ilmapuolustuksen eri tehtäviä ja merellistä huoltoa. Toiminnan ohella testattiin merivoiminen uutta ohjeistusta ja uusia johtamisjärjestelmiä ja kehitettiin kykyä yhteistoimintaan eri osapuolten kesken:

- Harjoitus on osoittautunut erittäin tarpeelliseksi . Joukoille ja johtoportaille on annettu paljon syötteitä suorituskykyjen kehittämiseksi ja uusien käyttöönottamiseksi, kuvailee harjoituksen johtanut merivoimien valmiuspäällikkö kommodori Tuomas Tiilikainen kuluneita harjoitusviikkoja.

Harjoituksen eräänä tavoitteena on saada kokemusta uusista johtamisjärjestelmistä siten tukea niiden käyttöönottoa suunnitellussa aikataulussa.

METU-16 harjoituksesta merivoimat jatkaa kansallista harjoitteluaan marraskuussa Meripuolustusharjoitus-16:a (MEPU-16), jossa joukot ja johtoportaat toimivat tilanteen mukaisesti viikon aikana käskettyjen tehtäviensä mukaisesti, jossa johtoportaita harjoitutetaan suunnittelemaan, johtamaan ja toimeenpanemaan kokonaisia merioperaatioita, jatkaa valmiuspäällikkö Tiilikainen.

- Harjoituksessa harjaantuneet joukot kykenevät toteuttamaan vaativat tehtävät varmasti ja turvallisesti.

Harjoituksessa lentotoiminta oli aktiivista. Rajavartiolaitoksen ja ilmavoimien yksiköt tukivat merivoimien harjoittelua ilmatilannekuvaa luomalla, tukien pintasodankäyntiä ja toimimalla harjoitusjoukkojen maaleina.

Varusmieskoulutusta harjoituksessa

Harjoitukseen osallistui merivoimien taistelualuksia, tuki- ja kuljetusaluksia, palkattua henkilökuntaa, reserviläisiä ja aluksilla palvelevat varusmiehet. Harjoitukseen osallistuneen miinalaiva Hämeenmaan toiminta keskittyi perustaistelumenetelmän harjoitteluun, miinoittamiseen, ilma-alusten johtamiseen sekä taisteluosaston johtamiseen.

- Hämeenmaalla toimii noin 28 varusmiestä ja palkattua henkilöstöä on saman verran. Tällaisessa harjoituksessa korostuu varusmiesten tärkeys, sillä he ovat miinoitusoperaatioissa avainasemassa. Harjoituksiin osallistuminen on varusmieskoulutuksen kannalta erittäin tärkeää, kertoo aluksen päällikkö, komentajakapteeni Sami Rauhanummi.

Varusmies METU-harjoituksessa. Kuva: Puolustusvoimat/Hanne Paalanen-Aalto

Varusmiehet Hämeenmaalla eivät herpaannu, vaikka koko ajan täytyy olla valmiina toimimaan. Kukaan heistä ei kovin tarkkaan tiedä ennakkoon kyseisen päivän kulusta, mutta he kertovat sen olevan osa harjoitusta. METU-harjoituksen on tarkoitus olla mahdollisimman todentuntuinen ja yllätyksellinen, jotta todelliset taidot pääsevät testiin. Varusmiehet eivät kuitenkaan ota siitä stressiä, sillä arki merellä on hyvin samankaltaista kuin harjoituksissa – päivittäiset työt hoidetaan ja valmius yllättävienkin tehtävien toteuttamiseen ylläpidetään valmiudessa ollaan koko ajan.

METU-harjoituksessa kaikki alukset ovat yhteydessä toisiinsa, jotta tieto muiden liikkeestä ja tilanteesta säilyy. Yksi alus saattaa ilmoittaa lähenevästä uhkasta, ja toisen täytyy torjua se. Ohjusvene Porvoolla kerrotaan neljännen kerran järjestettävän METU-harjoituksen testaavan hyvin myös viestinnällisiä taitoja niin meri- kuin ilmavoimien kanssa.

Meriovoiminen komentaja tarkasti METU-16 harjoituksen. Kuva: Puolustuvoimat/Hanne Paalanen-Aalto

Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Veijo Taipalus tarkasti METU-16 harjoituksen. MLI Pyhärannan varusmiehet harjoittelemassa miinanlastausta.

´