Hyppää sisältöön

Merivoimien esikunta on Merivoimien komentajan johtoesikunta

Merivoimat
Julkaisuajankohta 10.11.2016 20.16
Uutinen

Merivoimien esikunta on toiminut käynnissä olevassa MEPU-16 -harjoituksessa merivoimien komentajan johtoesikuntana. Harjoitukseen on osallistunut kaikki merivoimien esikunnan osastot.

Esikunta on toiminut tehtävänsä mukaisesti operatiivisena johtoportaana johtaen ja koordinoiden alajohtoportaidensa toteuttamia merioperaatioita.

- Meripuolustusharjoitus on toteutunut ensimmäisen viikon osalta lähes suunnitelman mukaisesti ja ensimmäiselle harjoitusviikolle asetetut tavoitteet on pääsääntöisesti jo saavutettu, merivoimien operaatiopäällikkö, kommodori Jori Harju tiivistää harjoituksen ensimmäistä viikkoa ja jatkaa:

- Varusmieskoulutuksessa olevat varusmiehet ovat osoittaneet erittäin hyvää asennetta, osaamista ja toimintaa. Harjoitukseen osallistuneiden reserviläisten toiminta on ollut ihailtavan sitoutunutta ja ammattitaitoista. Samalla myös oman henkilöstön osaaminen on karttunut.

Uudenmaan prikaatin varusmies MEPU-16 harjoituksessa. Kuva: KKo

Rannikkolaivaston varusmiehiä. Kuva: Aleksi Korpelainen

Kommodori Harjun mukaan harjoitus on osoittanut, että merivoimat kykenee toteuttamaan sille määrätyt tehtävät myös erittäin haastavissa sääolosuhteissa:

- Alkuviikon erittäin haastavat sääolosuhteet laittoivat harjoitukseen osallistuvat joukot melko koville. Vakavilta onnettomuuksilta ja loukkaantumisilta on kuitenkin vältytty. Palvelusturvallisuus on otettu huomioon kaikissa toimissa ja tilanteissa.

MEPU-16 harjoitukseen osallistuu 400 reserviläistä eri tehtävissä

Rannikko- ja laivastojoukoissa sekä merivoimien esikunnassa on meripuolustusharjoituksen aikana käynnissä useita eri kertausharjoituksia, jotka ovat osa meripuolustusharjoituksen kokonaisuutta. Reserviläisiä harjoittelee useissa eri sodan ajan tehtävissä, kuten esikuntien suojaustehtävissä.

Harjoittelun kärkenä toimivat erilaiset tilannesimulaatiot, joissa päästään harjoittelemaan todellista vastaavissa olosuhteissa. Palontorjuntaharjoituksessa simuloitiin esikuntaan kohdistuva isku, jossa reserviläiset pääsivät harjoittelemaan tilanteen mukaista toimintaa: ensisammuttamista, ensi-apua ja loukkaantuneiden evakuoimista.

Boom. Kuva: Hanne Paalanen-Aalto

Paloharjoitus. Kuva hanne Paalanen-Aalto

Suojaustehtävissä toimivat alikersantti Suhonen on toista kertaa varusmiespalveluksensa jälkeen kertaamassa:

- Tässä kertausharjoituksessa on mukavasti tekemistä ja untakin on ehtinyt saamaan kohtuullisen vaihtelevasti. Vaikka onkin jo aikaisemmin kerrannut niin joka kertaa lähtee aina vähän kuin alusta, joten kyllä tämä hyödyllistä on jos aikaa näissä tehtävissä toimia.

MEPU-16 sotilaspoliisit. Kuva: Hanne Paalanen-AaltoSotilaspoliisi Reinikainen on kertausharjoituksessa ensimmäistä kertaa ja toteaa harjoituksen olleen ensikertalaiselle positiivisen rauhallinen. Toimintaa on ollut kiitettävästi, mutta tehtäviin on ehtynyt perehtyä rauhassa. Töistä hän pääsi irtoamaan harjoitukseen jouhevasti:

- 53-vuotias työnantaja vain naurahti ja sanoi, että mene, koska oli myös itsekin toivonut pääsevänsä kertaamaan.

Molemmat reserviläiset ovat tavanneet myös muutamia asepalveluksen aikaisia tuttuja harjoituksessa ja vaikka omaa perhettä onkin hieman ollut ikävä, on harjoitus ollut mukavaa vaihtelua arkeen.

Kuvat: Puolustusvoimat/Hanne Paalanen-Aalto, Aleksi Korpelainen

 

´