Hyppää sisältöön

Merivoimat kouluttaa vuodessa noin 3200 varusmiestä

Uudenmaan prikaati
Julkaisuajankohta 13.1.2017 17.24
Uutinen

Merivoimien saapumiserän I/17 uudet alokkaat ovat olleet palveluksessa muutaman viikon. Uudenmaan prikaatiin ja Rannikkoprikaatiin saapui yhteensä 1695 uutta alokasta tammikuun 2. päivänä.

Merivoimien joukko-osastoista peruskoulutusta antavat kaksi joukko-osastoa; Rannikkoprikaati ja Uudenmaan prikaati. Peruskoulutuskauden jälkeen osa Rannikkoprikaatin varusmiehistä siirtyy laivastojoukkoihin Rannikkolaivastoon erikoiskoulutuskaudelle.

Laivastojoukoissa palvelee varusmiehiä veneenkuljettaja-aliupseereina, kansialiupseereina ja konealiupseereina, laivaradioaliupseereina tai laivastojoukkojen kokelaina. Miehistötehtäviä laivastojoukoissa ovat kansimiehen, konemiehen ja laivakokin tehtävät. Myös lääkintä ja sotilaspoliisintehtäviä on laivastojoukoissa.

Rannikkojoissa koulutetaan rannikkojääkäreitä, meritiedustelijoita, kranaatinheitin-, pioneeri-, esikunta-, ja viestijoukkoja sekä sotilaspoliiseja, ohjusmiehiä ajoneuvo- ja veneenkuljettajia. Lisäksi Rannikkoprikaatissa voi kouluttautua erikoisjoukoissa raivaaja- tai taistelusukeltajaksi, jonne haetaan erillisellä haulla jo ennen palvelukseen astumista.

Pakkasessa kohti palvelusta

Saapumiserän 1/17 alokkaat saivat kylmän alun palvelukselleen. Ensimmäisen yön aikana lunta tuli runsain mitoin ja sää kääntyi pakkasen puolelle.

Uudet alokkaat vaikuttivat innostuneilta ja jännitystäkin oli ilmassa. Monille inttiin tulo on täysin ussin uusi maailma, kun yhtäkkiä pitää asua kymmenen muun kanssa ja noudattaa ohjelmaa minuutin tarkkuudella. Koko P-kausi (peruskoulutuskausi) on täynnä ohjelmaa ja opittavaa on paljon.

Yleisesti elää vielä käsitys, että armeijassa ei tarvitse ajatella, riittää, että tottelee käskyjä. Tämä ajatusmalli on vanhanaikainen sillä uuden tiedon sisäistäminen vaati keskittymistä ja ajattelua. Kun P1, eli peruskoulutuskauden ensimmäiset kaksi viikkoa on kohta takana, ovat monet jo tottuneet uuteen elämään. Ensimmäisellä viikolla saadaan varusteet ja sotilaan perustaitoja opetellaan ja harjoitellaan.

Ensimmäisen viikon aikana palveluksessa on myös paljon luentoja joissa perusasioita käydään läpi, jotta kaikki menisi käytännön harjoituksissa suunnitelmien mukaan. Osa alokkaista on jo päässyt ampumaan kovilla panoksilla ensimmäistä kertaa elämässään. Monet odottavat innolla ampumista ja ensimmäiset kerrat tosiaankin ovat ikimuistoisia hetkiä.

Toisen viikon aikana alokkaat ovatkin jo päässeet harjoittelemaan enemmän taistelutekniikoita ja käytännön asioita maastossa. Ampumakoulutus on kaikkien kohdalla alkanut viimeistään toisen viikon kohdalla.

Alokas Robert Ruohola Uudenmaan prikaatin Kranaatinheitinkomppaniasta on nähnyt paljon positiivisia asioita palveluksen alkamisessa. Ruohola, kuten moni muukin suomenkielinen, tulee Uudenmaan prikaatin suorittamaan palvelustaan osittain kielen takia.

- Suomenkielisenä ruotsinkieli on kehittynyt paljon jo ensimmäisten viikkojen aikana.

Ruohola sanoo tykkäävänsä fyysisistä harjoituksista ja käytännön asioiden tekemisestä. Ruoholan mukaan kylmät säät ovat tuoneet lisähaastetta, mutta oikealla asenteella ja pukeutumisella ovat nämäkin esteet ylitetty.

- Vaikeissa olosuhteissa harjoittelu voi tuntua ikävältä siinä tilanteessa mutta jälkikäteen onnistumisen- ja itsensä ylittämisen tunteet ovat erittäin vahvat. Huonossa säässä harjoittelusta saa enemmän irti.

Ruohola kertoo, että ensimmäiset viikot ovat vierähtäneet nopeasti ja lomille on mukava mennä näkemään perhettä ja tyttöystävää. Ruohola ei kuitenkaan pistä pahakseen palata maanantaina varuskuntaan oppimaan uusia asioita ja jatkamaan palvelustaan.

´