Hyppää sisältöön

Meritaisteluharjoitus Lyydia kehittää merivoimien valmiutta

Merivoimat
Julkaisuajankohta 27.5.2017 19.17
Tiedote

Meritaisteluharjoitus Lyydian tavoitteena on harjoituttaa joukkoja merioperaatiossa, joiden päämääränä on mahdollistaa merenkäyttö omien tavoitteiden mukaisesti ja kiistää vastustajalta vapaa merenkäyttö.

Nämä tehtävät edellyttävät merivoimilta tiedustelu-, valvonta ja maalinosoituskykyä, kaukovaikuttamista, torjuntakykyä ilmaan, pintaan ja pinnan alle sekä kansallista ja monikansallista sotilas- ja siviiliviranomaisyhteistoimintaa.

Merivoimien suorituskyvyt - merioperaatioiden mahdollistajat

Rannikkolaivaston alukset muodostavat keskeisen osan merivoimien suorituskyvyistä, joilla merioperaatioita toteutetaan. Aluksilla on kyky suorittaa valvontaa, pintatorjuntaa, ilmatorjuntaa, sukellusveneen torjuntaa, miinoittamista ja miinantorjuntaa. Alukset vievät merivoimien toimintakyvyn tarvittaessa kauas merialueille.

Rannikkoprikaati ylläpitää torjuntavalmiutta ja suojaa käsketyt kohteet ja toiminnot. Rannikkoprikaatin suorituskyvyt koostuvat valvonta-, tiedustelu-, pintatorjunta- ja ilmatorjuntakyvyistä. Rannikkoprikaatin käytössä olevat tiedustelu-, valvonta-, ja asejärjestelmät muodostavat keskeisen osan prikaatin rannikkojoukkojen torjuntavalmiudesta.  Keskeisimpiä joukkoja ovat muun muassa meritiedustelukomppania, meritorjuntaohjuspatteri ja rannikkopatteri. 

Uudenmaan prikaatin rannikkojoukot kykenevät toimimaan maalla ja merellä. Joukkojen erityispiirteenä on hyvä liikkuvuus ja toimintakyky saariston vaativissa olosuhteissa. Liikkumiseen joukot käyttävät Jehu-, Jurmo- ja G-veneluokan kuljetusaluksia sekä panssaroituja ja panssaroimattomia ajoneuvoja. Joukkojen raskaampaan kalustoon kuuluu kranaatinheittimiä ja rannikko-ohjuksia, joilla tuotetaan taisteluiden edellyttämä tulivoima rannikkoalueilla. Uudenmaan prikaatin joukot täydentävät merivoimien meritilannekuvaa ja valvontakykyä saaristossa sekä suojaavat kriittisiä kohteita ja toimintoja toiminta-alueillaan.

Suorituskyvyt koostuvat myös henkilöstön osaamisesta, jota rakennetaan kouluttamalla ja harjaannuttamalla henkilökuntaa, reserviläisiä ja varusmiehiä poikkeusolojen tehtäviin. Yhteistyötä Lyydia-harjoituksessa tehdään maa- ja ilmavoimien, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen ja Rajavartiolaitoksen kanssa.

´