Hyppää sisältöön

Emerald Move 16- harjoituksessa johdettiin yhteiseurooppalaista prikaatitason amfibiojoukkoa

Merivoimat
Julkaisuajankohta 20.10.2016 12.04
Uutinen

Merivoimien esikuntaupseereita osallistui Emerald Move 16 -harjoitukseen Sardiniassa 2.-14.10.2016. ERMO-16 oli European Amphibious Initiativen (EAI) tilaama ja Italian laivaston johtama monikansallinen harjoitus, jossa harjoiteltiin prikaatinvahvuisen yhteiseurooppalaisen amfibiosuorituskyvyn käyttöä. Harjoituksen koko vahvuus oli yli 3000 henkilöä ja 10 maihinnousu- ja lentotukialusta lähitulitukilentokoneineen ja helikoptereineen.

Harjoituksen kansainvälisenä tavoitteena oli osoittaa EAI:n kyky johtaa ja ylläpitää vahvennettua prikaatitason amfibiojoukkoa sekä kehittää osallistuvan henkilöstön ja joukkojen yhteistoimintakykyä osana monikansallista voimaryhmää. Toisena päätavoitteena on varmistaa logistinen tuki mereltä. Harjoitukset koostuvat maihinnousuista, rauhanomaisia evakuointioperaatioista, humanitäärisestä avunannon harjoittelusta ja vetäytymisestä edellä mainituista operaatioista.

Emerald Move 2016 -harjoitus on toinen EAI:n viitekehyksessä ja se oli osa merivoimien vuosittaista toimintasuunnitelmaa. Suomen osallistuminen kansainvälisiin harjoituksiin edesauttaa kansallisen suorituskyvyn kehittämistä ja lisää yhteensopivuutta toimia osana kansainvälistä amfibiojoukkoa.

EAI on 12 Euroopan valtion itsenäinen, NATO:sta ja EU:sta riippumaton amphibioyhteisö, joka alkoi Ranskan, Iso-Britannian, Espanjan, Italian ja Hollannin aloitteesta vuonna 2000.
EAI:n tavoitteena on kehittää eurooppalaisia amfibiosuorituskykyjä parantamalla olemassa olevien joukkojen yhteistyökykyä ja yhteensopivuutta.
Suomi on hyväksytty EAI:n liitännäisjäseneksi vuonna 2013.

Suomella Amphibious Task Forcen esikuntapäällikkyys

Harjoitukseen osallistui merivoimista esikuntaupseereita: Suomella oli koko harjoitusjoukon esikuntapäällikkyys (CATF, Commander Amphibious Task Force) ja kaksi maihinnousujoukon (CLF- Commander Landing Forces) esikuntaupseeritehtävää.

Osallistujien saama kokemus poikkeuksellisen suuressa harjoituksessa osana merellisen voimaryhmän esikuntaa on harvinaista. Osallistumisen keskeisimpänä kansallisena tavoitteena oli kehittää osaamista sekä merellisen voimaryhmän ja vahvennetun prikaatitason amfibio-joukon johtamisessa. Toimintatapojen vertailulla ja tiedonhankinnalla saadut havainnot palvelevat kansallisten joukkojen ja johtoportaiden osaamisen lisäksi Suomen ja Ruotsin kahdenvälistä merivoimayhteistyötä.

Harjoitus jakaantui valmistelu- ja osaharjoitusvaiheeseen sekä taktiseen vaiheeseen. Harjoitukseen osallistuneet alukset toimivat merellä yli 2 600 tuntia. Erilaisia lentosuorituksia oli yli 400 tuntia ja osaharjoituksia lähes 200 kappaletta.

Emerald Move-16. Kuva: Italian merivoimat

Emerald Move-16. Kuva: Italian merivoimat

Kuvat: Italian merivoimat

´