Hyppää sisältöön

Bengtskärin taistelusta 75 vuotta

Merivoimat
Julkaisuajankohta 26.7.2016 16.12
Uutinen

Kauniina heinäkuisena kesäpäivänä on vaikea miettiä, että tasan 75 vuotta sitten majakkasaarella tunnelmat olivat aivan toisenlaiset. 26. heinäkuuta 1941 käytiin Bengtskärin taistelu.

Taistelu sai alkunsa, kun Neuvostoliitto pyrki valtaamaan Bengtskärin Hangosta käsin heti jatkosodan sytyttyä. Hyökkäyksen tavoitteena oli räjäyttää luodolla oleva majakka, jota suomalaisjoukot käyttivät tähystys- ja tulenjohtopaikkana.

Taistelu alkoi aamuyöllä kello yksi 26.7.1941. Neuvostojoukot onnistuivat yllättämään luodolle sijoitetut suomalaisjoukot ja saivat vallattua majakan pohjakerroksen. Tuntien taistelun jälkeen suomalaiset saivat lisäjoukkoja ja majakka onnistuttiin valtaamaan takaisin. Taistelun ensimmäinen vaihe päättyi iltapäivällä kello viisi. Seuraavana päivänä Neuvostoliitto vielä pommitti Bengtskäriä pommikoneilla ja tykistöllä. Saari ja majakka onnistuttiin kuitenkin pitämään suomalaisten hallussa loppuun asti ja taistelu päättyi Suomen voittoon.

Kuva Bengtskärin taistelun jälkimainingeista 28.7.1941. Kuva: SAKUVA

Meriyhteydet tärkeitä Suomelle

Turun yliopistosäätiö järjesti vuosipäivän kunniaksi kutsuvierastilaisuuden majakkasaarella. Merivoimat tuki tilaisuuden järjestelyjä. Tilaisuudessa puhuivat puolustusministeri Jussi Niinistö ja Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Veijo Taipalus, jotka molemmat korostivat juhlapuheissaan meriyhteyksien merkitystä Suomen yhteiskunnan toimivuudelle.

Amiraali Veijo Taipalus Kuva: Puolustusvoimat/Rosamari Rissanen

- Suomen hyvinvointi on riippuvainen meriyhteyksistä ja niiden kautta kulkevasta ulkomaankaupasta, tänä päivänä jopa enemmän kuin ennen. Suomi tarvitsee merta ja merenkulkua, muistutti puolustusministeri Jussi Niinistö juhlapuheessaan.

- Suomelle Itämeren merkitys energian ja kaupan siirtoreittinä on elintärkeä. Meren käytön estäminen ja häirintä sekä Suomen läntisten yhteyksien katkaiseminen vaikuttaisivat koko yhteiskuntaan, Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Veijo Taipalus painotti omassa puheenvuorossaan.

Ministeri Niinistö toi puheessaan esille myös sen, että vuosikymmenten ajan Bengtskärin majakan perustehtävä, merenkulun turvaaminen, on pysynyt samana. Toki kehitys on mahdollistanut tekniikan hyödyntämisen. Majakan automatisoinnin myötä majakanvartijoiden virat lakkautettiin 1960-luvun lopulla.

- Bengtskärin taistelun rajuuden ja ainutlaatuiset saaristo-olosuhteet voi ymmärtää ainoastaan pohtimalla asiaa täällä paikan päällä, pohti Taipalus.

Puolustusministeri Niinistö sanoi, että Bengtskärin puolustaminen 75 vuotta sitten oli mahdollista vain kaikkien puolustushaarojen yhteisin voimin. Tässä suhteessa asiat eivät ole Niinistön mukaan muuttuneet. Kaikkia puolustushaaroja ja kaikkia aselajeja tarvitaan yhä edelleen.

Laivaston soittokunta Kuva: Puolustusvoimat/Rosamari Rissanen

Puheiden lisäksi kutsuvieraat saivat nauttia Laivaston soittokunnan musiikista solisteinaan Sonja Lumme ja Arne Nylander. Ohjelmassa oli myös Merivoimien toimintanäytös.

Bengtskärin taistelun 75-vuotispäivän lisäksi tilaisuudessa juhlittiin 110-vuotista Bengtskärin majakkaa.

 

 

´