Hyppää sisältöön

BALTOPS16: Suomen osaharjoitusvaihe päättynyt

Merivoimat
Julkaisuajankohta 8.6.2016 18.00
Tiedote

Suomi toimi isäntämaana noin 600 sotilaan vahvuisen amfibio-osaston osaharjoitusvaiheelle Syndalenissa 6.-8.6.2016. Ainutlaatuinen ja haastava harjoitusympäristö Hankoniemen edustalla mataline vesistöineen ja lukuisine saarineen tarjosivat harjoitusjoukoille haastetta merellä ja maalla.

Suomen osaharjoituksen tavoitteeksi asetettiin osallistuvien joukkojen yhteensopivuuden kehittäminen ja valmistautuminen harjoituksen taktiseen vaiheeseen Ruotsin Utössa.

- Ensivaikutelma on se, että harjoitukselle asetetut tavoitteet on saavutettu. Varusmiehistä koostuva rannikkojääkärikomppania on päässyt harjoittelemaan osana monikansallista amfibiojoukkoa. Järjestelyt ovat toimineet yli odotusten erityisesti Uudenmaan prikaatin ja Merivoimien esikunnan osaavan henkilöstön joustavuuden ja ammattitaidon ansiosta, toteaa komentaja Tuomo Mero, Suomen amfibiovaiheen pääsuunnittelija ja harjoituksen johtaja Uudenmaan prikaatista.

Miinalaiva Uusimaa päättää noin kuusi viikkoa kestäneen koulutuspurjehduksensa BALTOPS-harjoituksen Suomen vaiheeseen. Miinalaiva toteutti harjoituksen antamia tehtäviä yhdessä brittien, espanjalaisten ja saksalaisten kanssa. Merisotakoulun korkeakouluosaston johtaja, komentaja Erkki Heinonen nostaa esille kansainvälisen harjoituksen tärkeyden merikadettien näkökulmasta:

- BALTOPS-harjoitukseen osallistuminen on erinomainen asia. Harjoituksessa aiempi koulutus nivotaan yhteen ja täten luodaan valmiudet nuoren meriupseerin alkutaipaleelle.

Suomen osaharjoitusvaiheen jälkeen noin 6100 sotilaan harjoitusjoukko lähtee toteuttamaan harjoitusta varten luodun kriisinhallintaskenaarion mukaisia tehtäviä Ruotsin Utö:n taktisessa vaiheessa. Kansainvälisessä kontekstissa eri osien yhteistoiminta on tärkeää, jotta harjoittelu luodussa skenaariossa ylipäätään onnistuu. Suomen kannalta on kustannustehokasta harjoitella omalla maaperällä kansainvälisessä harjoitusjoukossa

- Pystymme lähtemään taktiseen vaiheeseen yhtenäisenä joukkoja erityisesti ruotsalais-suomalaisen joukon osalta. Kustannustehokkuutta ei myöskään pidä unohtaa suunniteltaessa kansainvälisiä harjoituksia. On kustannustehokasta tuoda kansainväliset harjoitukset tänne ja saada kansalliset hyödyt harjoituksesta omassa toimintaympäristössämme. Samalla harjoitus palvelee kansallisen puolustuksen tavoitteita, summaa Suomen osaharjoitusvaiheen koordinaattori, komentaja Juha Torkkeli Merivoimien esikunnasta.

BALTOPS16-harjoitus päättyy suomalaisen harjoitusjoukon osalta Ruotsin taktiseen vaiheeseen 13.6.2016.

Katso video: BALTOPS16 - SWEFIN Cooperation

Edit: 15.6.2016 Tiedotetta muokattu teknisen virheen vuoksi. Sisältöön ei ole tullut muutoksia.

´